Protest la Catedrala Mitropolitană din Iaşi împotriva restricţiilor impuse de autorităţi. Oamenii au strigat “Duceţi-vă la diavol” şi “Jos dictatura”

Sute de persoane protestează, miercuri, în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi, faţă de restricţiile impuse de autorităţi la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Oamenii s-au adunat pe pietonal în zona unde au fost amplasate garduri metalice, ei arătându-se nemulţumiţi de restricţiile impuse la manifestările religioase din acest an.

Cei prezenţi au strigat printre altele “O să daţi socoteală cu toţii”, “Duceţi-vă la diavol” şi “Jos dictatura”.

Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi.

Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios a avut loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei.

În jurul orei 12:00, după ce slujba s-a terminat, o parte dintre credincioși au devenit revoltați că nu pot ajunge la racla sfântă, iar alții au reușit să ajungă fără să fie locuitori ai Iașiului, relatează România TV.

Oamenii au scandat și și-au cerut drepturile. Unii au plâns în fața jandarmilor și i-au implorat să îi lase să treacă.

Pe de altă parte, la o altă poartă de intrare în curtea Mitropoliei, jandarmii au mai lăsat pelerini să treacă fără să îi identifice.

Nu sunt prezenţi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară la acest eveniment, ci doar din regiunea Moldovei.

La slujbă asistă câteva sute de persoane, în faţa scenei fiind amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt. În zonă sunt amplasate şi ecrane gigant, pe care credincioşii pot urmări Sfânta Liturghie.

La racla aşezată în curtea catedralei se află la rând câteva sute de persoane, timpul de aşteptare fiind de jumătate de oră.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a comunicat în urmă cu o săptămână că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iaşi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

protest sfanta parascheva proteste iasi proteste mitropilie sfanta parascheva iasi
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes