PSD a lansat o petiție online pentru respectarea drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană

PSD a lansat o petiție online pentru respectarea drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană
PSD a lansat o petiție online pentru respectarea drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană

Partidul Social Democrat a lansat o petiţie online prin care solicită sprijinul Parlamentului European pentru respectarea legislaţiei europene în materie de muncă, protecţie socială şi medicală şi a drepturilor lucrătorilor români ca cetăţeni ai Uniunii Europene.

“În ultima perioadă, în contextul COVID-19, un număr important de lucrători români au fost transportaţi în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activităţi de tip social în baza unor acorduri bilaterale agreate între respectivele ţări li Guvernul României. Acorduri care depăşesc cadrul de reglementare european privind libera circulaţie şi dreptul la muncă în spaţiul european”, se arată în petiţia PSD.

Potrivit documentului, acordurile bilaterale menţionate reprezintă “o metodă care riscă să submineze standardele europene în materie de protecţie socială şi necesită atenţia instituţiilor europene”.

“Din nefericire, Guvernul din România, condus de reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, nu a prevăzut în aceste speţe măsuri adecvate de protecţie socială sau medicală absolut necesare în contextul crizei actuale. Lipsa de implicare a guvernanţilor a condus la situaţii în care lucrătorii români au fost supuşi unor riscuri care contravin reglementărilor naţionale privind protecţia lucrătorilor şi a condiţiilor de distanţare socială. Aceste situaţii încalcă flagrant recomandările europene în materie. S-ar fi putut evita acest lucru dacă decidenţii liberali s-ar fi preocupat de soarta lucrătorilor români din străinătate şi ar fi respectat recomandările europene în materie”, scrie în textul asociat petiției.

Social-democraţii oferă ca exemplu “o serie de aspecte reflectate în detaliu în presă privind efectuarea transportului în condiţii improprii (autocare, avioane, etc.), organizarea defectuoasă a preluării lucrătorilor (aglomeraţie, contracte semnate înainte de îmbarcare etc.), impunerea unor costuri de transport persoanelor angajate, încheierea contractelor de muncă în mod unilateral fără respectarea drepturilor angajaţilor, suportarea costurilor de testare sau de protecţie de către angajaţi sau condiţii contractuale sub standardele sociale reglementate la nivelul statelor membre sau recomandate de UE”.

Petiţia, lansată cu sprijinul organizaţiei PES Activists România, urmează a fi depusă la Parlamentul European cu scopul de a solicita instituţiilor europene să analizeze situaţiile menţionate anterior şi să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor şi reglementărilor europene.

“Această sesizare reprezintă un demers prin care venim în sprijinul lucrătorilor români protejându-le dreptul de a lucra unde doresc, şi în sprijinul familiilor din ţară a acestor lucrători, care ar vrea să ştie că apropiaţii lor sunt protejaţi, chiar şi când pleacă la muncă în statele occidentale. Arătăm incapacitatea actualului partid de guvernământ în a folosi mecanismele europene pentru protejarea cetăţenilor români. Prezenta petiţie va fi acompaniată de exemple şi cazuri particulare privind încălcarea drepturilor sociale”, se mai arată în document.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

muncitori romani in europa petitie online petitie psd
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes