Purtarea măştii de protecţie şi măsurarea temperaturii, OBLIGATORII. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Vineri seara a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, prin care se introduce obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice închise şi obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile comerciale.

Odată cu publicarea ordinului, emis în temeiul Legii 55/2020 şi al HG 394/2020, cele două măsuri devin obligatorii.

Alături de ordin au fost publicate şi instrucţiuni generale privind aplicarea normelor şi măsurile de igienă.

Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și a autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Excepțiile pentru purtarea măștilor ar putea avea: angajatul e singur în birou, persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, prezentatorii TV și invitații lor, cu respectarea distanței, vorbitorii în public în spații interioare cu condiția respectării a 3 metri distanță, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 în incintă, copii cu vârsta mai mică de cinci ani.

Medicul de medicina muncii are obligația monitorizării stării de sănătate a angajailor, va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă. Va realiza o evaluare a riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu e obligatorie masca.

Triajul epidemiologic se va face așa:

  • măsurarea temperaturii prin termometru non-contact, temperatura nu trebuie să depășească 37,3
  • observarea semnelor și simptomelor respiratorii de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată

Aceasta este varianta care a fost trimisă Monitorului Oficial.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

masca obligatoriemasurarea temperaturii obligatorietermoscanare
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes