Putem merge la mare? Cum completăm declarația pentru un drum dus-întors? Întrebări și răspunsuri de la Poliția Română

În perioada stării de alertă, românii se pot deplasa între localități având asupra lor legitimația de serviciu sau adeverința din partea angajatorului, sau declaraţia pe propria răspundere. Acest ultim aspect îl lămurește Poliția Română, publicând un set de întrebări și răspunsuri, care clarifică totul:

Cum folosim declarația pe propria răspundere

Întrebarea 1:

  • Putem merge la mare? Este considerat mersul pe plajă/înotul în mare ca fiind „activitate recreativ-sportivă individual desfășurată în aer liber”, la fel ca și drumeția?

Răspuns Poliţia Română:

  • În situația în care mersul la mare presupune o deplasare în afara localității/zonei metropolitane, motivul trebuie să se încadreze în prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la capitolele care prevăd excepțiile de la interdicția de părăsire a localității/zonei metropolitane și trebuie completată corespunzător declarația pe propria răspundere.

Întrebarea 2:

  • Conform HG 394/2020, activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) sunt permise cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună. Ce înseamnă ”cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună”? De exemplu, putem pleca, într-o drumeție, o familie de 5 persoane care locuiesc la aceeași adresă, împreună cu doi prieteni de familie care locuiesc, fiecare, la o alta adresă?

Răspuns Poliţia Română:

  • Dacă drumeția nu presupune părăsirea localității/ a zonei metropolitane acest lucru este permis. În cazul în care deplasarea se face în afara localității/zonei metropolitane, va fi necesară completarea corespunzătoare a declarației pe propria răspundere, raportat la prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Întrebarea nr. 3:

  • Dacă părăsim localitatea/zona metropolitană, completăm declarația pe propria răspundere pentru drumul dus-întors (locul în care mergem – locul în care ne întoarcem)? Sau completăm o declarație la dus și o alta atunci când ne întoarcem acasă? Dacă da, ce bifăm, la întoarcere, pentru motivul deplasării?

Răspuns Poliţia Română:

  • Este suficientă completarea unei singure declarații pe propria răspundere, cu precizarea traseului de deplasare dus-întors.

Întrebarea 4:

  • Sunt valabile, în continuare, declarațiile pe propria răspundere completate olograf, pe o simplă foaie de hârtie de către cei care nu au acces la o imprimantă/xerox/smartphone?

Răspuns Poliţia Română:

  • Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități și pentru părăsirea zonei metropolitane poate fi scrisă și de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În situația în care este scrisă de mână, nu trebuie trecute toate motivele din formularul tip, ci doar motivul pentru care se face deplasarea.

Întrebarea 5:

  • Putem părăsi localitatea/zona metropolitană pentru o săptămână sau mai mult? Care este perioada maximă permisă?

Răspuns Poliţia Română:

  • Nu este prevăzută o limită de timp în care trebuie efectuată deplasarea în afara localității/zonei metropolitane, atunci când există motive justificate, care trebuie bifate pe declarația pe propria răspundere.

Când folosim declarația pe propria răspundere

Declarația pe propria raspundere se folosește în cazul în care ne deplasăm între localități, dar numai în următoarele situații:

  1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  3. deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  4. deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
  5. deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  6. deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale;
  7. deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  8. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  9. deplasarea pentru activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz;
  10. deplasarea pentru participarea la evenimente familiale;
  11. deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
  12. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, care nu se pot achiziționa din localitatea de domiciliu/reședință.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

declaratie dus-intorsdeclaratie pe propria raspunderedeclaratie propria raspundereputem merge la mare
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes