UPDATE – Putin a început ocuparea Ucrainei, declanșând operațiuni militare sângeroase în Est și în Nord. Ucrainenii au ripostat

Putin a început ocuparea Ucrainei, declanșând operațiuni militare sângeroase în Est și în Vest. Ucrainenii au început riposta
Putin a început ocuparea Ucrainei, declanșând operațiuni militare sângeroase în Est și în Vest. Ucrainenii au început riposta

Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţă o operaţiune militară specială în regiunea ucraineană Donbas, el afirmând că scopul este părarea oamenilor care sunt ţinta abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev. Potrivit CNN, Explozii puternice au putut fi auzite în apropierea capitalei, Kiev şi în Harkov. Tot joi dimineață a fost semnalată invazia rusească pornind din Belarus.

Într-o intervenţie la televiziunea de stat, Putin a anunţat acţiunile militare din Donbas, cerând forţelor militare ucrainene să depună armele şi să plece acasă, potrivit agenţiilor de stat RIA-Novosti şi TASS.

“Republicile populare din Donbass au cerut ajutorul Rusiei. Ca urmare, am decis să iniţiem o operaţiune militară specială. Obiectivul este de a proteja oamenii care de opt ani sunt ţinta abuzurilor şi genocidului din partea regimului de la Kiev şi, pentru ca aceasta să înceteze, vom acţiona pentru a demilitariza şi denazifica Ucraina şi îi vorm aduce în faţa justiţiei pe cei care care au comis numeroase crime sângeroase împotriva oamenilor paşnici”, a declarat Putin, conform TASS.

Dreptatea şi adevărul sunt de partea Rusiei, a subliniat Vladimir Putin.

El a avertizat că toată responsabilitatea pentru o eventuală vărsare de sânge va reveni conştiinţei Guvernului Ucrainean, declarându-se convins că trupele ruseşti îşi vor face datoria.

Liderul de la Kremlin a precizat că obiectivul Rusiei nu este să ocupe Ucraina.

UPDATE-uri

ora 18:15 Șapte oameni au fost uciși, iar alți 17 răniți într-un atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev, anunță autoritățile ucrainene, potrivit CNN.

Primarul orașului Brovari, Igor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc în jur de ora 14.30. Brovari găzduiește o unitate a forelor speciale ucrainene.

Rusia a lansat cel puțin 100 de rachete de mai multe tipuri asupra Ucrainei, de la începutul agresiunii, a declarat un oficial american al apărării.

ora 17:30 Armata rusă a pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina. În apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl au loc lupte.

„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

17.07: Președintele Ucrainei spune că militarii își dau viețile pentru ca tragedia dezastrului nuclear din 1986 să nu se repete. Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele ucrainene luptă pentru a împiedica trupele ruse să captureze fosta centrală nucleară de la Cernobîl, relatează Reuters.

17.07Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță că primii cetățeni din Ucraina au ajuns în Moldova, fiind vorba despre 4000 de treceri la frontieră. Ea spune că au fost organizate centre de refugiați lângă Palanca și Ocnița. “Granițele noastre sunt deschise pentru cetățenii care au nevoie de tranzit sau de ședere în siguranță”.

16.58: Uniunea Europeană l-a chemat joi pe ambasadorul Rusiei în UE pentru a cere încetarea imediată a acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, a declarației serviciul diplomatic al UE (SEAE), relatează Reuters.

În cadrul întâlnirii cu ambasadorul, UE a transmis „cea mai puternică condamnare a invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei și a cerut încetarea imediată a operațiunilor militare și de a retrage necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei”, a spus SEAE.

16.53: Părți ale regiunii de sud Kherson nu mai sunt sub controlul Ucrainei.

16.20 Rusia a început invazia cu atacuri cu rachete și lupte aeriene. Trupele ruse au intrat în regiunea Kiev. Zeci de oameni au murit în primele ore ale atacurilor

Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața.
Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk
Totodată, CNN a raportat că o coloană întreagă de blindate a trecut granița dinspre Belarus. Din Harkiv apar informații neconfirmate încă despre un desant al trupelor aeropurtate, sute de militari parașutați în apropiere de oraș după bombardamentele de joi dimineață.
Informații apar că instalații radar din zona Crimeei, Kherson și Odesa au fost atacate. Tot în zonă apar informații că ar exista schimburi de foc între trupe la sol.
Noi informații confirmate de autoritățile ucrainene indică un asalt cu elicoptere asupra aeroportului Hostomel, în apropiere de Kiev. O parte din elicopterele rusești ar fi fost doborâte.
Cel puțin un avion militar de transport ucrainean a fost doborât lângă Kiev. Multiple victime în zona Hostomel unde au loc schimburi ample de focuri. Dinspre Belgorod (rusia) o coloană mare de tancuri și blindate a intrat în Ucraina conform CNN.
Sunt raportate atacuri cu rachete balistice din Belarus. trupele ruse au ajuns și în zona Kherson de lângă Crimeea.

16.15: Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați își intensifică operațiunile și capacitatea în Ucraina și în țările vecine, pe măsură ce oamenii încep să fugă din Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, potrivit CNN.

Gara principală din Kiev, ora locală 15.30. Unele trenuri au fost anulate, altele pleacă, holul este plin de lume, dar fără panică. Cozi pentru bilete și informații. Un vast exod uman

16.00 Rusia interzice orice manifestație anti-război, protestatarii fiind amenințați cu dosare penale.

16.10: Atac asupra unui spital din Donețk. 4 morți și 10 răniți, dintre care 6 medici

15.46 Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15.00, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române, anunță MApN.

15.39 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va răspunde fără slăbiciune la actul de război al Rusiei

15.37 Nu mai puțin de 203 atacuri au fost declanșate de ruși pe aproape întregul teritoriu al Ucrainei de la declanșarea războiului în zorii zilei de joi, au transmis autoritățile ucrainene.

ora 9.30 Convoaiele Armatei Rusiei au trecut granița în Ucraina la nord de orașul Cernihiv, în regiunea Sumi, și la est de Lugansk, a anunțat un oficial al grănicerilor ucraineni (DPSU).

Ofensiva terestră a Rusiei a fost precedată de un tir masiv de artilerie.

Există mai mulți grăniceri răniți în urma acestui atac, au precizat sursele din DPSU. Grănicerii au adăugat că fac tot ce pot, alături de forțele armate, pentru a-i opri pe inamici.

ora 8.20 Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat de presă că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

Infrastructura militară, instalaţiile de apărare aeriană, aerodromurile militare şi aviaţia armatei ucrainene sunt dezactivate cu arme de înaltă precizie. Nu există lovituri de rachete, aviaţie sau artilerie asupra oraşelor Ucrainei, subliniază ministerul, într-un comunicat citat şi de canalul RT, pe pagina sa electronică.

Populaţia civilă nu este în pericol, dă asigurări ministerul rus.

ora 8.20 Wall Street Journal: ”Sute” de militari ucrainieni au fost uciși în atacurile rusești, potrivit unui oficial ucrainean.

ora 08.16 Ucraina anunţă că a fost atacată de-a lungul frontierelor cu Rusia şi Belarus

Ucraina a fost atacată joi de trupe ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia şi Belarus, au anunţat printr-un comunicat autorităţile de graniţă ucrainene, potrivit AFP.

“Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia şi Belarus”, se arată în comunicat, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul “artileriei”.

Autorităţile de graniţă ucrainene au mai anunţat că un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea, potrivit Reuters.

ora 8.11 Din primele informații de pe front, armata ucraineană anunță, joi dimineață, că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter în regiunea Luhansk

ora 7.36 SUA Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi afirmă că SUA şi aliaţii săi vor impune sancţiuni severe.

Într-o declaraţie, Biden spune că a condamnat atacul ca fiind “neprovocat şi nejustificat”.

Zelensky “mi-a cerut să le solicit liderilor lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a preşedintelui Putin şi să fie alături de poporul Ucrainei”, adaugă Biden.

Preşedintele SUA spune că se va întâlni cu liderii G7 joi, iar SUA şi aliaţii “vor impune sancţiuni severe Rusiei”.

ora 7.36 CNN: Trupe ruse au pătruns în Ucraina din Belarus

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

CNN a asistat, prin intermediul unei transmisiuni video, la momentul în care trupe şi o coloană de vehicule militare intrau în Ucraina printr-un punct de frontieră cu Belarus.

Imaginile erau de la punctul de frontieră Senkivka, Ucraina – Veselovka, Belarus.

Coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei locale 6:48.

ora 07.29 Scholz: Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi dimineaţă că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este „o încălcare flagrantă” a dreptului internaţional, vorbind despre o zi „îngrozitoare pentru Ucraina” şi „o zi neagră pentru Europa”, relatează AFP şi Reuters.

„Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi”, a transmis el într-un comunicat.

ora 7.11: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Consiliului Naţionale de Securitate să declare legea marţială. El a discutat la telefon cu preşedintele american Joe Biden.

De asemenea, Zelenski a afirmat că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra ţării sale.

“Nu vă temeţi, vom învinge. Suntem pregătiţi pentru orice”, a spus Zelenski.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că operaţiunea rusă are ca scop “distrugerea statului ucrainean”.

ora 7.06 Explozii semnalate în mai multe oraşe ucrainene / Rusia susţine că nu atacă oraşe

Rusia susţine că nu atacă oraşe ucrainene, ci doar obiective militare, deşi, conform unor oficiali ucraineni şi a martorilor, au fost semnalate explozii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev.

Martorii au semnalat explozii în Kiev, Harkiv, Kramatorsk, Dniepr, Donetsk, Mariopol şi Odesa, conform cotidianului Le Figaro.

Deocamdată, nu există informaţii despre eventuale victime ale războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei.

În schimb, Ministerul rus al Apărării susţine că armata rusă atacă doar „infrastructură militară”.

ora 06.59 Germania: Rusia va plăti un „preţ fără precedent” pentru acţiunile sale din Ucraina

Germania a declarat că vor exista consecinţe severe pentru Rusia după ce Moscova a anunţat trimiterea de trupe în Ucraina, informează joi dpa.

„Agresiunea rusă va avea un preţ politic, economic şi moral fără precedent”, a declarat ambasadoarea germană la ONU, Antje Leendertse, la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri noaptea.

ora 6.46: Ucraina anunţă închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă

Ucraina a anunţat joi închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, transmite AFP.

Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunţat închiderea spaţiului aerian, invocând „un înalt risc pentru securitate” într-un comunicat postat pe site-ul său.

ora 6.39: Marea Britanie condamnă „atacul îngrozitor” lansat de Vladimir Putin asupra Ucrainei

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a condamnat vehement, joi dimineaţă, „atacul îngrozitor” lansat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, asupra Ucrainei.

„Condamn vehement atacul îngrozitor, neprovocat, pe care preşedintele Putin l-a lansat împotriva poporului Ucrainei”, a declarat Liz Truss, prin Twitter.

„Suntem alături de Ucraina şi vom colabora cu partenerii internaţionali pentru a răspunde acestui act de agresiune”, a subliniat Liz Truss.

ora 6.33: Ministrul de externe al Ucrainei spune că Putin a lansat o „invazie la scară largă”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o ”invazie la scară largă a Ucrainei” şi a îndemnat lumea să îl oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmit DPA şi Reuters.

Ora 6.27: Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

La scurt timp, presa internațională a relatat că au fost auzite explozii în mai multe orașe, inclusiv lângă capitala Kiev. SUA condamnă atacul “neprovocat și nejustificat”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atac ucrainainvazie ucrainaocuparea ucraineirazboi rusia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes