Putin, declarații războinice la Forumul economic de la Sankt Petersburg: “UE şi-a pierdut suveranitatea”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, într-un discurs la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, că sancţiunile împotriva ţării sale sunt “nesăbuite şi nebuneşti” şi că nu Rusia este vinovată de criza globală de alimente. El a mai spus că Uniunea Europeană “dansează după muzica altcuiva”.

Vladimir Putin a mai declarat, potrivit bbc.com, că Statele Unite se fac că nu observă că există alte centre de putere în lume şi că naţiunile occidentale încă gândesc la fel ca în secolul trecut, şi anume tratează alte state ca pe nişte colonii.

“Statele Unite s-au declarat victorioase în Războiul Rece, la fel şi Londra, iar apoi au început să se gândească la faptul că ar fi zei pe Pământ, fără îndatoriri, ci doar cu interese”, a declarat Putin, potrivit The Guardian.

El a mai afirmat că lumea trăieşte “schimbări tectonice cu adevărat revoluţionare în geopolitică”. “Ar fi o greşeală să gândeşti că poţi să stai deoparte în timpul acestor schimbări tumultoase şi că totul va fif ca înainte. Se pare că elitele din conducerea anumitor ţări occidentale aleg să ignore evidenţa, jucând în mod consistent pe baza fantomelor trecutului. Ei se gândesc că dominaţia vestului şi politicile globale şi economiile sunt o constantă – însă nimic nu este etern”.

Preşedintele Rusiei acuză ţările occidentale de faptul că ar gândi că restul lumii este “curtea lor” şi că încearcă să izoleze sau “să anuleze” ţările “greşite”.

Sancţiunile împotriva Rusiei sunt “nesăbuite şi nebuneşti”, a mai precizat Putin, adăugând că occidentul încearcă să “zdrobească economia Rusiei dintr-o lovitură”.

El a mai afirmat că pentru a avea succes, Rusia trebuie să fie independentă şi să îşi tragă propriile concluzii.

Vladimir Putin a descris sancţiunile şi ca “o sabie cu dublu tăiş” şi a menţionat că occidentul se gândeşte să impună sancţiuni nu doar Rusiei, ci oricărei ţări care care în dizgraţie.

Putin a precizat că liderii europeni şi-au “lovit” propriile economii: “Observăm o agravare a problemelor sociale şi economice în Europa. În SUA, vedem creşteri în ceea ce priveşte preţurile bunurilor, alimentelor şi electricităţii, precum şi ale carburanţilor. Standardul de viaţă al europenilor scade”.

“Uniunea Europeană şi-a pierdut total suveranitatea şi dansează după muzica altcuiva”, a mai spus Putin. El a acuzat Uniunea Europeană că îi face rău populaţiei UE ascultând tot ce i se dictează.

“Rusia nu este de vină (pentru criza globală în ceea ce priveşte alimentele), cu toate că ţările vestice încearcă să dea vina pe noi pentru tot ce se întâmplă cu economia globală”.

Putin a menţionat că Rusia este pregătită să mărească exporturile de cereale şi îngrăşăminte. El a adăugat că multe ţări vor să colaboreze cu Rusia şi nu le va numi, însă ar fi vorba de “un număr copleşitor de oameni”.

În ceea ce priveşte ofensiva militară din Ucraina, Vladimir Putin susţine că Rusia a fost “forţată” să lanseze “operaţiunea specială” în ţara vecină. El a spus că decizia de începere a “operaţiunii militare speciale” a fost dificilă, dar “forţată”. Putin afirmă că armata rusă apără drepturile ţării la dezvoltare sigură şi că operaţiunea a fost declanşată pentru apărarea oamenilor din Donbas.

Toate misiunile operaţiunii militare speciale a Rusiei vor fi îndeplinite, a mai spus el.

Discursul lui Putin a început cu o întârziere de peste o oră din cauza unui atac cibernetic.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

declaratii putinputinsanctiuni rusiasankt petersburg
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes