Eveniment

Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, scoasă din Catedrala Patriarhală. Prefectul Berbeceanu a verificat respectarea normelor

Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, scoasă din Catedrala Patriarhală. foto: Basilica
Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, scoasă din Catedrala Patriarhală. foto: Basilica

Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou a fost scoasă duminică din Catedrala Patriarhală, evenimentul fiind, deschis doar pelerinilor din Bucureşti şi cu adoptarea de măsuri stricte de igienă. Prefectul Traian Berbeceanu, instalat vineri în funcţie, s-a aflat în zona în care se adună pelerinii pentru a verifica respectarea tuturor măsurilior de distanţare şi sanitare pentru prevenirea răspândirii COVID-19 . De altfel, Patriarhia a anunţat încă de joi că sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, organizată în perioada 25 – 27 octombrie, va avea loc în condiţii de maximă precauţie, ordine şi protecţie, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă în care se află acum municipiul Bucureşti.

Pelerinii au urcat duminică dealul Patriarhiei, documentele fiindu-le verificate de jandarmi, pentru a vedea dacă locuiesc în Bucureşti, anul acesta, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, la sărbătoare putând participa doar bucureştenii.

De asemenea, după cum relatează news.ro, ei păstrează distanţa, stând la rând pentru a se închina la racla cu moaşte. Racla este acoperită cu un material care permite igienizarea.

Prefectul Capitalei Traian Berbeceanu a fost prezent în zonă pentru a verifica respectarea măsurilor decise de autorităţi împreună cu reprezentanţii Patriarhiei Române.

Conform anunţului făcut deja de Patriarhie, credincioşii din Bucureşti care doresc să se închine la Sfintele Moaşte, o pot face în următoarele condiţii:

  • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
  • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
  • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
  • se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
  • voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

În contextul pandemiei, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din Bucureşti şi pentru organizarea în condiţii de siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate mai multe măsuri speciale:

  • renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
  • reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
  • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 – 27 octombrie);
  • protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Programul liturgic:

Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor suntscoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie.

Între orele 9.00-12.30, este oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 – 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.

Alte știri de interes

Metrorex a achiziționat 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5

Mihnea Tudor

”Ne vom revedea în patru ani”, anunţă Trump la o recepţie de Crăciun la Casa Albă

Mihnea Tudor

Alertă în Mureș – Fată de 15 ani, răpită pe stradă, de sub ochii unchiului

Mihnea Tudor

Un român, răpit de piraţi din Golful Guineei. Celulă de criză în MAE

Mihnea Tudor

Șoferul care a lovit intenţionat cu maşina un poliţist a ajuns pe mâna procurorilor

Mihnea Tudor

ÎPS Teodosie, oprit de filtrul de poliție, în drum spre Peștera Sfântului Andrei

Saghin Cristian

Polițist doborât intenționat pe stradă de mașina a unui șofer violent

Saghin Cristian

Moeciu de Sus – Câteva pensiuni au fost mistuite de flăcări

Mihnea Tudor

Milionarul Ioan Niculae are COVID-19. Patronul Astrei, în stare gravă la ATI

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »