Recomandate Sanatate

Raed Arafat: În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația

Raed Arafat a spus, marți seară, la Digi24, că situația este grea în sistemul medical, însă încă suntem în situația de a face față pandemiei. El a explicat că situația nu e momentan dramatică, deși există deja o comparație cu situația din Italia de la începutul pandemiei.

Arafat a spus că în perioada următoare va fi și mai dificil pentru că presiunea pe spitale va fi din ce în ce mai mare. Din aceste motive, în toate spitalele vor fi internați pacienți cu COVID-19.

„Ne așteptăm să crească numărul de cazuri. Vă dau niște cifre ca să vedeți despre ce vorbim. Avem 615 localități care au între 1,5 și la 3 la mie, 255 de localități cu peste 3 la mie, 44 municipii între 1,5 și 3 la mie, și 15 orașe cu peste 3 la mie.

De aici vine presiunea și presiunea pe ATI. Măsurile luate pot duce la o curbă descendentă. Am discutat cu domnul ministru Tătaru. Spitalul Malaxa va fi transformat în spital COVID. S-a stabilit un număr de paturi suplimentare pentru COVID. Un etaj de la Spitalul Pantelimon va fi pentru COVID.

La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienți COVID.

Sunt mai multe județe care ne-au cerut ventilatoare pentru a suplimenta numărul de paturi. De exemplu, Mureș, Vâlcea și la Iași. În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația„, a spus Raed Arafat.

Scenariul Italia

Arafat dă asigurări că România e departe de scenariul Italia, unde medicii au ajuns să aleagă pe cine salvează și pe cine lasă să moară:

Nu suntem acolo (n.r. unde era Italia la început de pandemie), avem resurse, avem de toate. Noi avem stocuri, putem suplimenta vreo 200 de paturi, chiar 400 de paturi de ATI”,a spus cu optimism Arafat.

În același timp, Arafat le cere medicilor să dea dovadă de caracter și să lucrez în condiții de stres, pentru că într-o pandemie nimeni nu își permite luxul să lucreze în condiții normale.

”București, Cluj, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, toate au depășit 3 la mie. 4000 de cazuri pe zi înseamnă număr important de cazuri la Terapie Intensivă. Am avut azi discuție foarte bună cu domnul Tătaru, s-au găsit soluții, sunt convins că soluțiie nu sunt convenabile.

La un moment dat, toate spitalele vor primi Covid, vrem să minimalizăm impactul pe spitalele de urgență, dar trebuie să facă față cazurilor care ajung la ele și nu există loc în altă parte pentru ele. Altfel o să ne trezim cu cazurile în UPU și o să încercăm să le transferăm și să nu găsim nici în locurile respective.

Avem țări prietene, Olanda, Belgia, Franța. Din Belgia s-au transferat bolnavi în Olanda. Olanda are și ea discuții unde transferă, cum facem. Toate țările tratează ca o situație de suprasolicitare, o catastrofă să zicem, unde solicitările sunt mai mari ca posibilitățile.

Cam 20-30% din bolnavi din cei de Terapie Intensivă poate au nevoie de oxigen. La Ploiești există 6 specialiști și am transferat și 4 rezidenți. Da, secția Covid a fost dusă de rezidenți, sunt foarte bine pregătiți”, a adăugat Arafat.

Alte știri de interes

Orban: Dacă USR ia vreo decizie de a face o înţelegere cu PSD se sinucide. PSD a ţinut România pe loc

Saghin Cristian

Şeful Statului Major al Apărării testat pozitiv la COVID-19. Ministrul Nicolae Ciucă a intrat în izolare la sediul Ministerului, urmând a fi retestat

Mihnea Tudor

Birocrația care OMOARĂ donarea de plasmă » Sportivii pot dona plasmă convalescentă, dar trebuie să depună documentație la ANAD

Saghin Cristian

Ludovic Orban versus ÎPS Teodosie: Sfatul meu sincer…

Saghin Cristian

Legea care aduce modificări Codului penal, promulgată de Klaus Iohannis

Saghin Cristian

De Ziua Sfântului Andrei, Crucea de pe Caraiman va fi resfințită

Mihnea Tudor

Povestea reală a unui medic vindecat cu greu de Covid: Toate spitalele sunt pline. Despre angajaţii din sistem: Unul câte unul vor cădea

Gloria Pascu

Tara nu arde atunci când se piaptana babele, ci atunci când gâștele se îndoapă singure

Gabriela Ibens

Tătaru, vești despre medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamţ: Ieri a suferit prima intervenţie chirurgicală

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »