Raed Arafat: În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația

Raed Arafat a spus, marți seară, la Digi24, că situația este grea în sistemul medical, însă încă suntem în situația de a face față pandemiei. El a explicat că situația nu e momentan dramatică, deși există deja o comparație cu situația din Italia de la începutul pandemiei.

Arafat a spus că în perioada următoare va fi și mai dificil pentru că presiunea pe spitale va fi din ce în ce mai mare. Din aceste motive, în toate spitalele vor fi internați pacienți cu COVID-19.

“Ne așteptăm să crească numărul de cazuri. Vă dau niște cifre ca să vedeți despre ce vorbim. Avem 615 localități care au între 1,5 și la 3 la mie, 255 de localități cu peste 3 la mie, 44 municipii între 1,5 și 3 la mie, și 15 orașe cu peste 3 la mie.

De aici vine presiunea și presiunea pe ATI. Măsurile luate pot duce la o curbă descendentă. Am discutat cu domnul ministru Tătaru. Spitalul Malaxa va fi transformat în spital COVID. S-a stabilit un număr de paturi suplimentare pentru COVID. Un etaj de la Spitalul Pantelimon va fi pentru COVID.

La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienți COVID.

Sunt mai multe județe care ne-au cerut ventilatoare pentru a suplimenta numărul de paturi. De exemplu, Mureș, Vâlcea și la Iași. În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația“, a spus Raed Arafat.

Scenariul Italia

Arafat dă asigurări că România e departe de scenariul Italia, unde medicii au ajuns să aleagă pe cine salvează și pe cine lasă să moară:

Nu suntem acolo (n.r. unde era Italia la început de pandemie), avem resurse, avem de toate. Noi avem stocuri, putem suplimenta vreo 200 de paturi, chiar 400 de paturi de ATI”,a spus cu optimism Arafat.

În același timp, Arafat le cere medicilor să dea dovadă de caracter și să lucrez în condiții de stres, pentru că într-o pandemie nimeni nu își permite luxul să lucreze în condiții normale.

”București, Cluj, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, toate au depășit 3 la mie. 4000 de cazuri pe zi înseamnă număr important de cazuri la Terapie Intensivă. Am avut azi discuție foarte bună cu domnul Tătaru, s-au găsit soluții, sunt convins că soluțiie nu sunt convenabile.

La un moment dat, toate spitalele vor primi Covid, vrem să minimalizăm impactul pe spitalele de urgență, dar trebuie să facă față cazurilor care ajung la ele și nu există loc în altă parte pentru ele. Altfel o să ne trezim cu cazurile în UPU și o să încercăm să le transferăm și să nu găsim nici în locurile respective.

Avem țări prietene, Olanda, Belgia, Franța. Din Belgia s-au transferat bolnavi în Olanda. Olanda are și ea discuții unde transferă, cum facem. Toate țările tratează ca o situație de suprasolicitare, o catastrofă să zicem, unde solicitările sunt mai mari ca posibilitățile.

Cam 20-30% din bolnavi din cei de Terapie Intensivă poate au nevoie de oxigen. La Ploiești există 6 specialiști și am transferat și 4 rezidenți. Da, secția Covid a fost dusă de rezidenți, sunt foarte bine pregătiți”, a adăugat Arafat.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

paturi suplimentarepresiune pe atiraed arafat situatiescenariul italiatoate spitalele covid
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes