Raed Arafat, nu recomandă provizii în exces: ”Nu se pune problema de un conflict armat pe teritoriul României”. Ce ar trebui să avem în case

Raed Arafat, nu recomandă provizii în exces: ”Nu se pune problema de un conflict armat pe teritoriul României”. Ce ar trebui să avem în case. Sursa foto: stiripescurt
Raed Arafat, nu recomandă provizii în exces: ”Nu se pune problema de un conflict armat pe teritoriul României”. Ce ar trebui să avem în case. Sursa foto: stiripescurt

Raed Arafat, întrebat luni, la Guvern, dacă românii ar trebui să aibă stocuri pregătite în caz de război, dar și ce ar trebui să conțină, a declarat: ”Suntem o țară membră NATO, ideea de a avea război pe teritoriul României, la acest moment, nu cred că este o variantă pe care să o pună cineva pe masă. Nu are rost să inducem panica, nu are rost să punem oamenii să se panicheze, așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă”.

Raed Arafat este de părere că românii ar trebui să aibă în casă provizii, în cazul vreunui dezastru natural, însă subliniază că nu este necesar excesul.

”La acest moment, stocurile obişnuite pe care noi le-am recomandat altă dată pentru dezastre naturale, rămân valabile. Pentru cutremur sau cum am recomandat pe tot parcursul anului”, a spus, luni, Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a spus că nu se pune problema de un conflict armat pe teritoriul României și că nu este cazul să cădem pradă informațiilor false.

”La acest moment, să spunem ca să meargă lumea să se pregătească de război cred că asta a fost explicat şi altă dată… suntem o ţară membră NATO, ideea de a avea război pe teritoriul României la acest moment nu cred că o pune cineva pe masă.

Deci nu are rost să inducem panică, aşa cum a fost în ultima perioadă. A venit ştirea falsă cu benzina, după care s-a încercat cu uleiul. Din fericire, acolo informaţiile au venit rapid şi oamenii nu au picat pradă acestei dezinformări”, a spus secretarul de stat în MAI.

Ce provizii ar trebui să avem

Potrivit lui Raed Arafat, românii ar trebui să aibă în casă următoarele:

  • apă potabilă (câte doi litri pentru fiecare membru al familiei (aceasta ar trebui schimbată o dată la 6 luni)
  • hrană neperisabilă (conserve, batoane energizante, biscuiți ori, dacă e cazul, mâncare pentru copii)
  • trusă de prim-ajutor ( medicamentele necesare fiecărei persoane din familie și medicamente de urgență)
  • aparat radio cu baterii de schimb
  • lanternă cu baterii de schimb
  • fluier (în cazul în care va fi nevoie să îți semnalezi prezența pentru ajutor)
  • articole de igienă ( șervețele umede și uscate, hârtie igienică, pastă și periuță de dinți și alte produse necesare igienei zilnice)
  • pături și haine de schimb
  • documente (act de identitate, acte de proprietate)

Dezinformarea este o armă

De asemenea, tot luni, secretarul de stat în MAI a vorbit și despre platforma care a provocat numeroase discuții în aceste zile, cea pentru combaterea știrilor false și spune că ”şi a precizat că o parte din ONG-uri au decis să se retragă după scandalul public, ceea ce este regretabil. Noi avem de gând, de această dată, când apar astfel de dezinformări şi atacuri, să răspundem la ele în mod transparent şi corect”.

”Dezinformarea este o armă a altora în aceste momente. Noi trebuie să o combatem. Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri, dar vedeţi în lume s-au luat unele măsuri, chiar de ţări democratice. (..) Dar o armă folosită în aceste momente, arma dezinformării şi manipulării, trebuie să aibă răspuns imediat ca să putem să oprim orice posibilitate de a impacta negativ societatea şi instituţiile care deservesc oamenii”, a spus Raed Arafat.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

conflict armatinvazie rusiakit de supravietuireproviziiraed arafat
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes