Rafila: Începe, la Antibiotice Iași, producţia de pastile cu iod

Rafila: Începe, la Antibiotice Iași, producţia de pastile cu iod. Sursa foto: stiripescurt
Rafila: Începe, la Antibiotice Iași, producţia de pastile cu iod. Sursa foto: stiripescurt

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat luni că la Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod. Unitatea va produce 2,5 milioane de tablete în 48 de ore. Ministrul a precizat că necesarul făcut de către autorităţi arată că țara noastră ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate.

Întrebat, luni, dacă România este pregătită în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei, Rafila a spus că începând de marți compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

”Nu cred că vor fi probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”, a subliniat Rafila.

Potrivit acestuia, un necesar făcut de Institutul Național de Sănătate Publică și de Comisia de endocrinologie din Ministerul Sănătății arată că ar fi vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate care să fie distribuite direcţiilor de sănătate publică.

Ministerul Sănătății a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că în caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Românii au golit farmaciile de iod, în ultima săptămână, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar mulți se tem de un eventual accident nuclear.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexandru rafilaiodura de potasiupastila cu iodprodusctie pastile iod
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes