Rafila, reacție după adoptarea OUG pentru majorarea salariilor din Sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi seară, că OUG pentru majorarea salariilor din Sănătate şi Asistenţă socială ”restabileşte un anumit echilibru”, întrucât categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile.

Alexandru Rafila a vorbit, joi seară, la Antena 3, despre OUG care majorează salariile personalului din sistemul medical, adoptată în şedinţa de Guvern.

”Acest act normativ cred că restabileşte un anumit echilibru. Categorii importante din rândul personalului medical rămăseseră foarte mult în urmă cu salariile. În primul rând, asistenţii medicali, personalul TESA, personalul auxiliar beneficiază de cea mai consistentă majorare”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Acesta a apreciat că există ”persoane care încă sunt nemulţumite”, cu toate majorările.

Întrebat dacă este o remuneraţie corectă pentru cei care lucrează în sistem, ministrul a declarat: ”Este o remuneraţie corectă, dar eu am un comentariu pe care nu pot să îl evit, trebuie să dezvoltăm criterii de plată pentru performanţă, pentru că nu poţi să pui semnul de egalitate între un chirurg care face câteva operaţii într-o lună şi altul care face câteva operaţii pe zi. Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit”.

Ministrul a precizat că ”performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci, pentru că de exemplu o operaţie de apendicită nu este egală cu o operaţie de neurochirurgie”.

”Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal şi acolo trebuie să existe o plată în care performanţa să fie încurajată”, a adăugat Rafila.

Potrivit acestuia, trebuie creată legislaţia aferentă, astfel încăt să poată să fie realizate departajări.

”Asta e direcţia către care trebuie să ne îndreptăm, noi trebuie să creăm cadrul general, avem o instituţie specializată în calitatea actului medical, trebuie şi ea implicată şi evident managerul trebuie să aibă la dispoziţie instrumente de a crea departajări. Trebuie să înţelegem, un spital funcţionează pe baza veniturilor pe care le încasează din serviciile pe care le face. Niciun manager nu poate să îşi permită să ţină pe cineva care nu aduce venituri spitalului, ci doar să plătească salariul persoanei respective”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă privind majorări salariale pentru personalul din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexandru rafilamarire salarii sanatatesalarii sanatate
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes