Rareș Bogdan: Ce se ascunde aici? De ce este ținută România la ușa Schengen? Europarlamentarul liberal va ridica problema ”în plenul de la Strasbourg”

Rareș Bogdan: Ce se ascunde aici? De ce este ținută România la ușa Schengen? Europarlamentarul liberal va ridica problema ”în plenul de la Strasbourg”
Rareș Bogdan: Ce se ascunde aici? De ce este ținută România la ușa Schengen? Europarlamentarul liberal va ridica problema ”în plenul de la Strasbourg”
  • Rareș Bogdan anunță că va ridica problema intrării României în Spațiul Schengen în plenul de la Strasbourg
  • România îndeplinește toate criteriile de aderare, de mai bine de 10 ani
  • Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură?, se întreabă eurodeputatul liberal

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan va trimite scrisori tuturor șefilor de stat și de guvern pentru a afla care este explicația blocajului politic ce menține România în afara Spațiului Schengen, deși îndeplinește criteriile de aderare de mai bine de zece ani.

Conform unui comunicat de presă primit la redacție, fruntașul liberal susține:

Ce se ascunde aici?

„În ciuda faptului că România îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate, în ciuda rapoartelor de evaluare pozitive, în ciuda voturilor succesive din Parlamentul European, în ciuda poziției Comisiei, dreptul nostru a rămas pe hârtie. Salut votul din Consiliu dat în unanimitate pentru intrarea Croației, membră a UE din 2013, în Spațiul Schengen, urmează autorizarea ridicării controalelor la frontierele interne, dar mă întreb ce se întâmplă cu românii? Românii fac parte din UE din 2007, dar se află în situația de a privi cum eforturile de îndeplinire a criteriilor, și aș aminti aici doar investițiile de miliarde, rămân irelevante, cu toate că, instituțional vorbind, Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare.

Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură? Această situație este intolerabilă. Voi ridica problema în plenul de la Strasbourg, care începe luni seară și ține până joi”, a declarat Rareș Bogdan, șeful Delegației EPP România din Parlamentul European.

Eurodeputatul a mai precizat, în declarația de presă, că va începe să trimită scrisorile către șefii de state și de guverne în această săptămână.

Parlamentul European a adoptat în iulie 2021 Raportul anual privind Spațiul Schengen și a cerut respectarea Rezoluției din 2018 prin care se cere integrarea României și Bulgariei. Membrilor Consiliului European li s-a cerut „să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

rares bogdanrares bogdan scrisori schengenromania in spatiul schengenschengenspatiul schengen
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes