România în Schengen – Rareș Bogdan, europarlamentar PNL: ”Mulțumesc colegilor din Delegația EPP România în Parlamentul European”

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan anunță, într-un comunicat, ”o victorie importantă a PNL: intrarea în Spațiul Schengen”, care, așa cum susține el, ”a fost o prioritate absolută”. După NATO si Uniunea Europeană, România reușește și în al treilea obiectiv major al perioadei postdecembriste. Anunțul, făcut joi, se referă la finalizare unor negocieri tumultoase privind aderarea țării noastre la Schengen, în urma eforturilor făcute de președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

”Intrarea României în Schengen în 2024, chiar dacă în prima etapă este vorba de frontierele aeriene și maritime, este o victorie importantă a PNL. Intrarea în Spațiul Schengen a fost prioritatea noastră absolută, fiind motivați de dorită românilor de a fi tratați ca restul cetățenilor europeni, mai ales că țara noastră a îndeplinit condițiile de aderare încă din 2011”, susține europarlamentarul.

El remarcă personalitățlie politice care au contribuit la acest prim pas: ”Eforturile făcute de președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care a continuat pașii făcuți de MAI în timpul lui Lucian Bode, dau roade. Amintesc însă și de închiderea MCV, în urma reformelor realizate tot de un ministru PNL. Au fost lupte mari, au fost nedreptăți, au fost argumente dureroase, pentru care românii au suferit, dar determinarea PNL n-a suferit nicio secundă de pauză. După intrarea în UE și NATO, aderarea la Schengen a fost și este pentru guvernările PNL obiectivul major”, precizează el în comunicat.

Conform ultimelor discuții la nivel european, în urma acordului politic parafat în 23 decembrie anul acesta de MAI cu ministerele similare din Austria și Bulgaria, extinderea spațiului Schengen pentru frontierele maritime și aeriene va deveni operabilă în martie.

”Sunt bucuros, dar nu pe deplin fericit. Însă continuăm! Negociem. Negociem. Negociem. Urmează ca ridicarea totală a controalelor la frontiere să fie analizată în contextul măsurilor compensatorii privind întărirea controlului la frontiere.

Vreau să le mulțumesc colegilor din Delegația EPP România în Parlamentul European pentru contribuția lor crucială în îndeplinirea acestui obiectiv major, pe care l-am convenit încă de la începerea mandatului. Fiecare coleg a depus o muncă susținută pentru a convinge cât mai mulți eurodeputați să facă presiuni asupra guvernelor lor, și n-a fost ușor. Am avut susținerea totală și necondiționată a Grupului EPP, inițiator a trei rezoluții de susținere pentru România. Așa cum am afirmat nu o dată în plen, la Strasbourg sau Bruxelles, românii trebuie tratați cu respect, pentru că nu o dată, în ultimele secole, au contribuit la apărarea acestui continent minunat de cei care doreau să-l treacă prin foc.

Liberalii au fost vioara întâi în acest efort colectiv de aducere a României acolo unde îi este locul. Dumnezeu să ne ajute!

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Sursă Articol: stiripescurt

aderare schengenaderare schengen 2024rares bogdanrares bogdan schengenromania in schengen
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes