Guvern

Reacția lui Orban la scrisoare lui Ciolacu și Cazanciuc

Reacția lui Orban la scrisoare lui Ciolacu și Cazanciuc
Reacția lui Orban la scrisoare lui Ciolacu și Cazanciuc

Premierul Ludovic Orban a trimis, miercuri, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o adresă în care arată baza legală prin care a transmis anterior Legislativului, doar spre informare, hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă (HG 476/2020).

Astfel, în cuprinsul adresei se arată că: „pentru situaţia prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul instituirii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuţia Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviinţare”.

„Or, Guvernul României nu poate acţiona în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentul României, respectiv fără ca actele sale să beneficieze de întemeiere în legislaţia în vigoare”, se mai spune în adresă.

Practric, Guvernul a speculat o scapare din legea 55/2020 privind starea de alerta, votata chiar de pesedisti in Parlament, astfel incat nu mai are nevoie de aprobarea Parlamentului.

”Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne”, se afirma in lege.

Scrisoarea lui Ciolacu și Cazanciuc

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, au transmis, miercuri, premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care cer să trimită Parlamentului solicitarea pentru prelungirea stării de alertă.

„Stimate domnule prim-ministru, având în vedere adresa nr. 5/3.207 din 16.06.2020 prin care ne transmiteţi, spre informare, Hotărârea Guvernului nr. 476 / 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în conformitate cu prevederile art 4. din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă solicităm completarea procedurii (…) prin transmiterea către Parlament a solicitării de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă pe baza analizei factorilor de risc, document prevăzut în art. 3 din Legea 55/2020″, se arată în documentul semnat de cei doi preşedinţi ai Parlamentului.

Solicitarea vine în contextual în care Guvernul a trimis, marți, la Parlament, hotărârea cu privire la starea de alertă. În hotărâre, Guvernul menționează că aceasta a fost transmis doar cu scopul de „informare”.

Ciolacu, supărat că Orban n-a ”sesizat” Parlamentul

Marcel Ciolacu anunță că PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban imediat ce starea de alertă se va încheia:

”Aseară , la ora 21.30, când am primit documentele către publicare și adresa către Parlamentul României am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertaări ale românilor, lucru stipulat în Constituție că nu se poate face fără lege în Parlament.”

Alte știri de interes

Orban vrea prelungirea stării de alertă și-i roagă pe cei infectați să rămână în spitale: Depinde de Parlament până să avem o lege

Saghin Cristian

Nelu Tătaru: Am creat un grup de lucru pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR privind carantinarea și izolarea

Saghin Cristian

Industria HORECA negociază cu Orban noi reguli pentru a putea redeschide restaurantele

Saghin Cristian

Orban: Ieșiți din mlaştina demagogiei. România are o şansă uriaşă!

Saghin Cristian

Marcel Vela, după vizita pe Litoral: Crește numărul controalelor. Sper să nu se închidă plaje

Gloria Pascu

Noi măsuri în lupta cu COVID-19. Hotărârea ce se aplică din 1 iulie 2020

Mihnea Tudor

Restricții în România și de la 1 iulie. Nelu Tătaru: Se amână a patra etapă de relaxare

Mihnea Tudor

Creșterea pensiilor – Orban: Nu există decât două soluţii reale

Mihnea Tudor

Orban susține că România ar fi ajuns Italia la pătrat, dacă nu se luau măsuri dure la început de epidemie

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »