International

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Barbados, o mică ţară insulară în Caraibe, a anunţat că se va elibera de sub Coroana britanică şi va deveni o republică – până la sfârşitul lui noiembrie 2021 – după ce un divorţ constituţional a fost declarat marţi de guvernatoarea generală a insulei, Sandra Mason, într-un discurs pe care l-a susţinut la începutul sesiunii parlamentare, relatează AFP, preluată de news.ro.

”Obţinându-şi independenţa acum peste o jumătate de secol, ţara noastră nu poate avea nicio îndoială cu privire la capacităţile sale de a se autoguverna”, a declarat Mason, în capitală, la Bridgetown.

”A venit timpul să spunem un adevărat adio trecutului nostru colonial. Locutorii Barbados vor un stat Barbados”, a subliniat reprezentanta oficială pe insulă a reginei Angliei.

Elisabeta II-a îşi va pierde, astfel, suveranitatea asupra unuia dintre ultimele regate ale Commonwealthului, foste colonii britanice care au devenit independente.

Contactat la Londra cu privire la acest subiect, un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a apreciat că această decizie le revine ”autorităţilor şi populaţiei din Barbados”.

Barbados, perla turistică a Antilelor Mici, este deosebit de frecventată de înalta societate anglo-saxonă.

Insula, cu o suprafaţă de doar 430 de kilometri pătraţi, avea 287.000 de locuitori în 2019, potrivit Bîncii Mondiale (BM).

Alte știri de interes

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Opozantul belarus Maxim Znak, un membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei, arestat de bărbaţi ”mascaţi” în civil

Saghin Cristian

Guvernul cere să-l apere pe Trump într-un dosar în care este acuzat de editorialista E Jean Carroll de viol şi defăimare

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »