Reguli noi la vaccinarea cu AstraZeneca, în România. Te poți vaccina pe loc

Reguli noi la vaccinarea cu AstraZeneca, în România. Te poți vaccina pe loc
Reguli noi la vaccinarea cu AstraZeneca, în România. Te poți vaccina pe loc

Vaccinarea cu vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca se va face direct prin prezentarea la centrul de vaccinare care folosește acest tip de vaccin, fără programare prealabilă. Decizia a fost luată în contextul interesului din se în ce mai scăzut al populației față de acest tip de vaccin, după controversele legate de posibilele reacții adverse care pot apărea în urma administrării serului.

O circulară emisă de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare anti-COVID-19 (CNCAV) permite centrelor de vaccinare să administreze acest tip de vaccin fără o programare prealabilă:

”Ca urmare a scăderii adresabilității populației pentru vaccinarea cu vaccinul Vaxzevria, produs de compania AstraZeneca, în vederea facilitării accesului la vaccinare al persoanelor care doresc acest lucru, vă informez că în centrele de vaccinare cu produs AstraZeneca, în care nu există persoane programate, se poate permite vaccinarea persoanelor prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară programarea prin platformă, respectându-se celelalte proceduri și instrucțiuni emise de CNCAV”, se arată într-un document prin care ministrul Sănătății este informat de CNCAV cu privire la decizie.

Câți români s-au vaccinat cu AstraZeneca

Potrivit celor mai recente date anunțate de CNCAV, luni seara, de la începutul utilizării vaccinului AstraZeneca pe teritoriul României, de pe 15 februarie, și până în prezent, 404.066 de persoane au primit acest ser, dintre care 397.579 au fost vaccinate cu prima doză, iar 6.487 au primit și a doua doză.

Pe 7 aprilie, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură de cauzalitate între apariția unor cheaguri de sânge și administrarea vaccinului AstraZeneca.

Reprezentanții EMA au precizat atunci că este vorba despre reacții adverse extrem de rare, motiv pentru care nu au retras recomandarea folosirii vaccinului, dar nici nu au venit cu recomandări suplimentare.

Ulterior, pe 8 aprilie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19 în România, a anunțat că în țara noastră va fi continuată vaccinarea cu acest ser.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

astrazeneca reactii astrazeneca vaccin astrazeneca vaccinare fara programare valeriu gheorghita
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes