Renate Weber, Avocatul Poporului, a sesizat Ministerul Sănătății privind absența Euthyrox

Euthyrox
Euthyrox

Lipsa de pe piață a medicamentului Euthyrox necesar persoanelor cu afecţiuni la glanda tiroidă, care afectează sute de mii de bolnavi, a determinat reacția Avocatul Poporului (AP). Acesta i-a transmis ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, că este vitală luarea unor măsuri pentru rezolvarea eficientă și rapidă a crizei medicamentului.

„Ministrul Sănătăţii să dispună măsurile necesare pentru prevenirea, identificarea rapidă şi soluţionarea crizelor de medicamente. Respectiv pentru gestionarea eficientă a situaţiei medicamentelor deficitare”. Este recomandarea postată joi, pe site-ul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului recomandă ministrului Sănătăţii să dispună măsurile legale, astfel încât Sistemul electronic de raportare a stocurilor (SER) să fie funcţional. Decizia este necesară pentru declanşarea nivelului naţional de alertă. Dar şi pentru a se putea lua măsuri adecvate, în scopul prevenirii lipsei de pe piaţă a medicamentelor.

De asemenea, se recomandă luarea măsurilor legale pentru ca Mecanismul de preîntâmpinare a lipsei de pe piaţă a medicamentelor să devină funcţional.

„Ministrul Sănătăţii să dispună ca Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să procedeze la identificarea şi aplicarea sancţiunilor pentru nerespectarea obligaţiei de serviciu public. Atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro. Mai exact, respectarea obligaţiei de asigurare de stocuri adecvate şi continue care să asigure necesarul din respectivul medicament, pe tot cuprinsul ţării”, prevede recomandarea.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

avocatul poporuluiEuthyrox
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes