Sanatate

Reputat medic, avertisment sever: Starea de urgență poate fi, din nou, o măsură bună

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, crede că revenirea la starea de urgență ar fi o soluție bună în cazul în care populația continuă să nu ia în serios măsurile minime de precauție impuse de autorități.

Creșterea uriașa a numărului de noi îmbolnăviri cu coronavirus în România din ultimele zile, izbucnirea unor focare de infecție în mai multe zone și spitalele pline de pacienți în Capitală reprezintă semnale de alertă pentru medici. Despre ignorarea regulilor minime de după relaxare și pericolul care e iminent, medicul Cristian Oancea a vorbit într-un interviu acordat publicației Opiniatimisoarei.ro.

Relaxare fără o responsabilitate

”Inițial, când am calculat după statistica epidemiologică a unui virus, ne așteptăm că valul 2 să fie abia în noiembrie-decembrie. Am spus-o de mai multe ori, pentru că noi nu știm să fim responsabili și disciplinați… Mă gândesc la noi, că și popor. Am privit acești pași de relaxare fără o anumită responsabilitate și, practic, ce am cerut noi au fost măsurile de bun simț: să te speli pe mâini, să îți aerisești casa, să porți masca pentru a fi protejat și tu și colegii. Nu am cerut măsuri extraordinare. Să ne limităm puțin distanța fizică la 1,5-2 metri, dacă avem o infecție respiratorie, să stăm acasă. Am cerut măsuri de bun simț, dar uitați-vă cu ce ne confruntăm”, a mai declarat medicul în interviu.

”E posibil că valul 2 să fie declanșat chiar de noi, populația, și e posibil că valul 2 să fie mai agresiv. Gândiți-va că Sars Cov 2 nu se compară ca agresivitate cu alte virusuri. Nu știu ce decizie se va lua…. Cât a fost stare de urgență, cu măsuri dure, am scăzut”, a explicat Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

Atenție la sistemul sanitar

Potrivit acestuia, relaxarea e bună pentru că trebuie să pornim economia, dar cu condiția ca oamenii să respecte regulile minimale. Medicul a avertizat că și sistemul sanitar riscă să fie depășit de situație, patru spitale din Capitală fiind deja pline: Institutul Matei Balș, Spitalul Victor Babeș, Spitalul și Institutul Marius Nasta.

Dacă numărul va creste rapid si drastic, pentru binele comunității, nu vorbim de conspirationiști, cred că da, e bună instaurarea (stării de urgenta, n.r.)”, a mai spus medicul Cristian Oancea.

Alte știri de interes

Raport coronavirus România pentru săptămâna 14 – 20 septembrie

Mihnea Tudor

Nelu Tătaru despre evaluarea mortalităţii cauzate de coronavirus: Cei din Terapia Intensivă sunt cei care numără decedaţii

Mihnea Tudor

Arafat: Vom avea o perioadă dificilă! Prima recomandare a șefului DSU

Gloria Pascu

Administrarea de plasmă cu anticorpi reduce mortalitatea Covid cu 57%. Un al doilea aparat de colectare a fost instalat în București

Saghin Cristian

Nelu Tătaru a dezvăluit cel mai important moment din timpul acestei pandemii

Mihnea Tudor

Virgil Musta, recomandări pentru siguranța copiilor care au părinți sau bunici cu comorbidități

Mihnea Tudor

Marius Tucă, internat cu coronavirus. Mesajul prezentatorului Tv

Mihnea Tudor

Atenție părinți: Care sunt cele mai întâlnite simptome ale infecției cu coronavirus la copii

Mihnea Tudor

Turism balnear: Redeschiderea piscinelor interioare şi a centrelor de tratament balnear va reduce riscul de îmbolnăvire cu Covid

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »