Eveniment Recomandate

Restricţiile la pelerinajul religios de la Iaşi au fost ridicate. Accesul la racla cu moaştele Sfintei Parascheva este permis tuturor

Câteva mii de oameni aşteaptă, miercuri după-amiază, la rând să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fără să mai existe vreo interdicţie privind accesul la raclă pentru pelerinii din afara municipiului.

Autorităţile locale nu au putut explica de ce a fost ridicată restricţia privind participarea la pelerinaj a credincioşilor din afara Iaşiului şi nici cine a luat această decizie. În cursul după-amiezii, forţele de ordine au renunţat să-i mai legitimeze pe cei care se aşezau la rând.

La rândul format pe străzile din jurul catedralei ieşene se află câteva mii de oameni, iar unii dintre aceştia nu poartă mască de protecţie. Totodată, o parte dintre credincioşi nu respectă normele de distanţare. Atât reprezentanţii Jandarmeriei, cât şi şefii Prefecturii ieşene au evitat să precizeze dacă decizia ridicării restricţiilor a fost luată la nivel local sau la Bucureşti.

Pe de altă parte, surse din cadrul organizatorilor manifestării religioase de la Iaşi afirmă că racla cu sfintele moaşte va mai rămâne în curtea catedralei cel puţin până joi seară.

Câteva zeci de persoane au protestat, miercuri dimineaţă, în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi împotriva restricţiilor impuse de autorităţi la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Oamenii s-au adunat pe pietonal în zona unde au fost amplasate garduri metalice, ei arătându-se nemulţumiţi de restricţiile impuse la manifestările religioase din acest an. Cei prezenţi au strigat, printre altele, „O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”. Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă miercuri dimineaţă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi. Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Alte știri de interes

Ginecoloc prins în flagrant în timp ce lua 500 de lei mită

Mihnea Tudor

Arafat ne pregătește de ce-i mai rău: Încet, încet intrăm în logica medicinei de dezastre

Mihnea Tudor

Firea a blocat banii pentru persoane vulnerabile. Nicușor Dan o acuză de „cinism și bătaie de joc până în ultima zi de mandat”

Mihnea Tudor

Orban, precizări despre carantina naţională: Cu cât mai mulţi români respectă normele de protecţie sanitară, cu atât viaţa poate fi mai normală

Gloria Pascu

NASA anunță identificarea fără echivoc a apei pe Lună

Mihnea Tudor

Ambasada României în Moldova reacţionează la acuzaţiile Ambasadei Rusiei: Cinism la care nu vrem să fim părtaşi

Mihnea Tudor

Tribunalul Bucureşti a amânat validarea primarului ales al Sectorului 1, Clotilde Armand

Mihnea Tudor

Nicuşor Dan validat primar general. Toate contestaţiile au fost respinse

Mihnea Tudor

Obiceiuri de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir, patronul păstorilor şi vestitorul iernii, sărbătoare 26 Octombrie

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »