Recomandate Sanatate

Restricțiile revin din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus din ultimele zile

Noi restricții pentru a limita răspândirea coronavirusului din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus din ultimele zile. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, marți, ca, de miercuri, cafenelele, restaurantele, cinematografele și teatrele din București să se închidă. În plus, pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor este obligatorie purtatarea măștilor.

Sspațiile din interior din restaurante, cinematografe, respectiv sălile de concerte sau spectacole, cu restricțiile aferente, se închid din nou, după ce au fost redeschise de la 1 septembrie, conform deciziei la care au luat-o responsabilii din București, după decizii similare din alte zone unde incidența noului coronavirus este ridicată, precum Iași, Cluj, Hunedoara.

Restricții în București

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat că ”Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară act de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de tip restaurante și cafenele în interiorul clădirilor nu este permisă în municipiul București. Se face o excepție pentru unitățile de cazare – hotel, pensiune etc, unde e permisă servirea în interior, dar numai pentru cei care sunt cazați acolo”.

Potrivit prefectului, și teatrele, cinematografele și sălile de spectacole vor fi închise. În plus, în jurul școlilor, pe o rază de 100 de metri, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie.

”În afară nu s-a interzis nimic. Dar în interior (…) este implicit că nu vor putea fi nunți și botezuri. Teatrele, cinemaografele se vor închide”, a precizat adaugă Cojanu.

Restricțiile, care vin ca urmare a deciziei CNSU de luni, intră în vigoare începând de miercuri și vor rămâne în vigoare cel puțin șapte zile.

”S-a impus purtarea măştii de la copii de vârstă de peste 5 ani şi adulţi, în intervalul orar 07.45, şcolile încep dimineaţa la ora 8.00, şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00”, a precizat Cojanu, care a adăugat că măsurile sunt aplicate de miercuri şi vor fi în vigoare cel puţin 7 zile sau până când rata de infectare va scădea sub 1,5 la mia de locuitori.

Deciziile CNSU

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat luni seara că, în urma votului CNSU, toate comitetele județene urmează să se întrunească pentru a lua toate măsurile prevăzute în Hotărârile de Guvern sau în CNSU în contextul unei incidente de 1.5 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile sau dacă sunt considerente care trebuie să fie analizate. Printre măsurile care vor fi analizate analizate în mod deosebit de numără:

  • purtarea măștii în spațiile închise, dar și în cele deschise în mod deosebit, în cele publice, unde există aglomerație și e nevoie de portul măștii
  • carantinarea localităților care depășesc 3 cazuri/1.000 locuitori, luând în considerare dacă este o răspândire comunitară
  • interzicerea evenimentelor, precum nunți și botezuri în zonele în care incidența cazurilor este mai mare decât 1.5/1.000 locuitori în ultimele 14 zile
  • închiderea sau sistarea activității restaurantelor în interior în zonele care depășesc incidența de 1.5/ 1.000 locuitori.

”Acestea au fost decizii care au fost luate de Comitetul Național și prin Hotărârile de Guvern și solicităm tuturor Comitetelor județene și Comitetului municipiului București să implementeze aceste măsuri unde regula o impune”, a spus Arafat”

Intensificarea controalelor

Prefectul Capitalei a mai spus că vor fi intensificate controalele în pieţe, în mijloacele de transport în comun şi în şcoli. El a adăugat că operatorii economici din industria HORECA vor beneficia de măsuri de sprijin conform OUG 120/2020.

”Un alt punct se referea la intensificarea activităţilor de control în târguri, pieţe, mijloace de transport în comun şi perimetrele unităţilor şcolare. Tocmai spunea înainte de unităţile şcolare, trebuie să verificăm respectarea acestor cerinţe, fiindcă s-a constatat că în pieţe, târguri lumea nici gând să poarte mască. Facem precizarea că angajaţii afectaţi de restrângerea activităţii operatorilor economici şi unităţile cultural artistice, deci aici ne referim la HORECA şi la spectacole, vor beneficia de măsuri de sprijin, potrivit OUG nr. 120/2020”, a completat prefectul Capitalei.

Alte știri de interes

Ambasada României în Moldova reacţionează la acuzaţiile Ambasadei Rusiei: Cinism la care nu vrem să fim părtaşi

Mihnea Tudor

Buzău este judeţul cu cel mai mare număr de donatori de plasmă umană hiperimună, folosită în tratamentul unor pacienţi cu COVID-19

Gloria Pascu

Nicuşor Dan validat primar general. Toate contestaţiile au fost respinse

Mihnea Tudor

Ludovic Orban: Jogging în aer liber, fără mască. Ce alte măsuri sunt în vigoare

Mihnea Tudor

Obiceiuri de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir, patronul păstorilor şi vestitorul iernii, sărbătoare 26 Octombrie

Mihnea Tudor

Arafat: Cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile. Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus

Mihnea Tudor

Elvis poate să moară?!

Gabriela Ibens

Cine mai poluează Bucureștiul? Descoperirea făcută de Garda de Mediu

Gloria Pascu

Toate paturile de la ATI sunt ocupate, cazurile sunt severe. Beatrice Mahler atrage atenția că medicii sunt extenuați

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »