Riposta Israelului mai are de așteptat, după ce Netanyahu a vorbit cu Biden

Riposta Israelului după atacul fără precedent al Iranului care a vizat teritoriul său pare să fie cântărită mai bine, mai ales după ce comunitatea internaţională, în frunte cu SUA, a îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare. Însă în rândul guvernului israelian vocile mai radicale îşi exprimă deja nemulţumirea, potrivit The Times of Israel.

Israelul “va cere un preţ de la Iran într-un mod şi într-un moment care ne convine”, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului. Iranul “a făcut cunoştinţă cu forţa sistemului de securitate israelian”, a adăugat Gantz, o referire la pagubele minime provocate de atacul iranian, deşi acesta a implicat sute de proiectile.

Atacul a arătat că “lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa pericolului”, a mai spus Gantz. Dar, a adăugat el, “acest eveniment nu s-a încheiat”.

Coaliție regională

El a subliniat că ar fi o bună ocazie pentru a construi mai întâi o coaliţie regională împotriva Iranului. Israelul trebuie să consolideze “alianţa strategică şi cooperarea regională” care i-au permis să facă faţă atacului iranian de ieri, a spus ministrul cabinetului de război Benny Gantz. “Iranul este o problemă globală, este o provocare regională şi este, de asemenea, un pericol pentru Israel, iar ieri, lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa acestui pericol. Israelul împotriva Iranului, lumea împotriva Iranului – acesta este rezultatul. Aceasta este o realizare strategică, pe care trebuie să o valorificăm pentru securitatea Israelului”, a punctat el.

“Acest eveniment nu s-a încheiat – alianţa strategică şi sistemul de cooperare regională pe care le-am construit şi care au rezistat la testul său semnificativ trebuie să fie consolidate tocmai acum. Israelul a dovedit ieri că este o ancoră de putere militară şi tehnologică şi o ancoră de securitate în Orientul Mijlociu”, a continuat el.

“În faţa ameninţării Iranului – vom construi o coaliţie regională şi vom cere preţul de la Iran, în modul şi la momentul care ne convine. Şi cel mai important – în faţa dorinţei duşmanilor noştri de a ne face rău, ne vom uni şi vom deveni mai puternici”, a adăugat Gantz, indicând, aparent, că nu susţine represalii imediate împotriva Iranului.

Gantz a mai spus că Israelul mai trebuie să îşi aducă acasă ostaticii şi să îşi securizeze frontierele de sud şi de nord, astfel încât oamenii care şi-au evacuat casele din apropierea acestor frontiere să se poată întoarce. “Chiar şi astăzi, trebuie să ne amintim că nu ne-am îndeplinit încă sarcinile – în primul rând întoarcerea ostaticilor şi eliminarea ameninţării împotriva locuitorilor din nord şi sud. Vom continua campania, cu determinare şi responsabilitate. Şi împreună – vom învinge”, a spus Gantz..

Intervenție Biden

Preşedintele american Joe Biden l-a descurajat pe premierul Benjamin Netanyahu să dea undă verde unui atac de represalii imediate împotriva Iranului, a relatat The New York Times (NYT).

Potrivit cotidianului american, mai mulţi membri ai cabinetului de război al Israelului au fost în favoarea lansării unui atac de ripostă, dar lipsa unor pagube serioase provocate de Iran, pe lângă discuţia lui Netanyahu cu Biden, a dus la anularea acestuia.

Preşedintele Biden şi echipa sa, în speranţa de a evita o nouă escaladare care să ducă la un război mai amplu în Orientul Mijlociu, au sfătuit Israelul că apărarea sa reuşită împotriva atacurilor aeriene iraniene a constituit o victorie strategică majoră care ar putea să nu necesite o altă rundă de represalii, au declarat oficiali americani citaţi de NYT. Interceptarea aproape a tuturor celor peste 300 de drone şi rachete lansate împotriva Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică a demonstrat că Israelul a ieşit în faţă în confruntarea cu Iranul şi a dovedit duşmanilor capacitatea sa de a se proteja împreună cu aliaţii săi americani, ceea ce înseamnă că nu trebuie neapărat să riposteze, au declarat oficialii.

Nu a fost imediat clar dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu şi guvernul său vor fi de acord să rămână aşa. Deşi pagubele provocate de atac au fost relativ mici, amploarea loviturilor a depăşit cu mult războiul din umbră dintre Iran şi Israel din ultimii ani, depăşind o linie roşie prin lansarea de arme de pe teritoriul iranian pe teritoriul israelian. Dacă apărarea nu ar fi rezistat, zeci sau sute de oameni ar fi putut fi ucişi.

Emoţiile au fost puternice în rândul oficialilor israelieni în timpul convorbirilor telefonice pe care le-au avut cu partenerii americani până târziu în noapte, iar presiunea de a riposta a fost, în consecinţă, puternică, arată New York Times.

Oficialii americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au subliniat că decizia aparţine în cele din urmă Israelului. Biden a vorbit cu Netanyahu sâmbătă, după atacul iranian, şi a repetat “angajamentul său de nezdruncinat” faţă de securitatea Israelului. Deşi preşedintele nu a dezvăluit public niciun sfat pe care l-a oferit, într-o declaraţie publicată după convorbire, el a sugerat o dorinţă de reţinere. “I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra şi de a învinge chiar şi atacuri fără precedent – trimiţând un mesaj clar duşmanilor săi că nu pot ameninţa în mod eficient securitatea Israelului”, a declarat Biden.

Presiuni interne pentru ripostă

Miniştrii şi deputaţii israelieni din dreapta radicală au făcut însă presiuni, duminică, pentru un răspuns rapid şi agresiv la atacul aerian al Iranului din cursul nopţii, punând presiune asupra liderilor israelieni de a rezista apelurilor la reţinere ale preşedintelui Biden şi ale altor lideri mondiali.

Itamar Ben-Gvir, ministrul israelian al securităţii naţionale, a lăudat apărarea Israelului şi a declarat pe reţelele sociale: “Acum avem nevoie de un atac zdrobitor”.

Chiar dacă asaltul iranian a provocat puţine pagube, iar o persoană, un copil, a fost grav rănit, amploarea atacului iranian i-a determinat pe unii legislatori să spună că guvernul israelian nu are de ales decât să riposteze.

“Dacă acest guvern nu îşi înţelege responsabilitatea de a restabili elementul de descurajare şi de a răspunde cu un atac împotriva Iranului, el pune în pericol viitorul statului Israel”, a declarat Tally Gotliv, membru al Parlamentului israelian din partea partidului de dreapta Likud al premierului Benjamin Netanyahu. “Fiecare minut care trece fără a ataca Iranul este o tragedie fără sfârşit”, a afirmat Gotliv.

Într-o declaraţie făcută la doar câteva minute după ce ministrul cabinetului de război Benny Gantz declara că Israelul va trata cu Iranul “în modul şi la momentul convenabil”, ministrul culturii şi sportului, Miki Zohar, a criticat ceea ce el a numit un “răspuns slab” la agresiunea iraniană. “Un răspuns slab la agresiunea fără precedent a Iranului este continuarea conceptului învechit de logică rezonabilă în faţa unor terorişti brutali”, a spuns el, părând să critice lipsa de represalii din partea Israelului împotriva Iranului.

“A eşuat împotriva Hamas şi ne-am ales cu 7 octombrie, a eşuat împotriva Hezbollah, care ne atacă continuu şi a dus la evacuarea locuitorilor din nordul ţării, şi va eşua împotriva Iranului, care nu a ezitat să atace direct Israelul”, a prezis Zohar.

După ce Iranul a anunţat că a lansat sâmbătă seară sute de drone asupra Israelului, Zohar a afirmat că Israelul are “o largă legitimitate internaţională pentru a lovi Iranul cu o forţă fără precedent” şi a îndemnat la un răspuns “împotriva capului şarpelui care lucrează pentru a distruge Israelul”.

Alianță împotriva Iranului

Vizitând, duminică, una dintre bateriile sistemului de apărare antiaeriană Arrow 3 care a participat la interceptarea rachetelor balistice iraniene de noaptea trecută, ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul a trăit “una dintre cele mai dramatice nopţi” şi că atacul este o oportunitate de a stabili o alianţă împotriva Iranului.

“Noaptea trecută, Israelul a trăit una dintre cele mai dramatice nopţi pe care le-am trăit vreodată, sute de rachete de diferite tipuri au fost lansate asupra statului Israel, inclusiv peste 100 de rachete balistice lansate din Iran, fiecare dintre ele cu sute de kilograme de explozibil”, a declarat Gallant la locul de amplasare a Arrow 3, alături de ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew.

“Pregătirea continuă pe care am făcut-o împreună cu partenerii noştri americani a adus cele mai impresionante rezultate”, a adăugat ministrul apărării.

“Împreună cu SUA şi cu alte ţări, am stabilit o alianţă puternică şi puternică, cu coordonare şi sincronizare între instituţiile de apărare ale statului Israel, SUA şi partenerii noştri. Rezultatul este o stăpânire completă a ameninţărilor, cu excepţia unei marje foarte, foarte mici, şi vreau să spun în această privinţă: felicitări instituţiei de apărare, felicitări IDF şi felicitări partenerilor noştri”, a subliniat Gallant.

“Avem aici o oportunitate de a stabili o alianţă strategică împotriva acestei ameninţări serioase din partea Iranului, care ameninţă să pună explozibili nucleari pe capetele acestor rachete. Acest lucru ar putea fi o ameninţare foarte serioasă. SUA, Israelul şi aliaţii săi sunt umăr la umăr pentru a se apăra împotriva acestei ameninţări”, a adaugat el.

Atacul lansat de Iran asupra Israelului a fost o “declaraţie de război”, a declarat preşedintele ţării, Isaac Herzog, pentru Sky News, insistând că Israelul “căută pacea”.

Isaac Herzog a declarat că liderii mondiali trebuie să “spună clar” regimului iranian că un astfel de comportament este “inacceptabil”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atac drone iranatac israelconvorbire netanyahu - bidenrazboi orientul mijlociureactie israelriposta israelului
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes