Robert Negoiţă, şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primărie, trimişi în judecată de DNA

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, mai mulţi directori şi funcţionari din Primărie, precum şi firma Rosal Grup SA au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul legat de prelungirea, prin 54 de acte adiţionale, a contractului de salubrizare cu societatea menţionată. Prejudiciul este de peste 570 de milioane de lei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Robert Sorin Negoiţă, primar al Sectorului 3 din municipiul Bucureşti, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave, o infracţiune de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave şi o infracţiune de complicitate la fals intelectual; Octavian Gheţu, director executiv la Direcţia Economică din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru o infracţiune de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave, două complicităţi la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual; George-Alexandru Manciu, la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcţia de director executiv al Direcţiei Utilităţi Publice din cadrul Primăriei Sector 3, pentru două complicităţi la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, au fost deferiţi justiţiei Irina-Gina Soroceanu, director executiv la Direcţia Investiţii şi Achiziţii din cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru două complicităţi la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave; Florentina Pencea, la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcţia de director executiv al Direcţiei juridicedin cadrul Primăriei Sectorului 3, pentru două complicităţi la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave; Elena Petrescu, la data faptelor consilier local în cadrul  Consiliului Local Sector 3 şi viceprimar al Primăriei Sector 3, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual; Mihăiţă Marius, la data faptelor secretar al Primăriei Sectorului 3, pentru două participaţii improprii la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave; Mirela Chetreanu, auditor public extern în cadrul Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Bucureşti, pentru fals intelectual; o persoană fizică, reprezentant al S.C. Rosal Grup S.A, pentru două complicităţi la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave, şi S.C. Rosal Grup S.A., pentru două complicităţi la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave.

“Faptele reţinute ar fi fost constatate în contextul în care, în perioada anilor 2013-2018, în Sectorul 3 din municipiul Bucureşti, s-au încheiat mai multe acte adiţionale la un contract de salubrizare cu S.C. Rosal Grup S.A., prin care fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia. Cu alte cuvinte, în contextul menţionat, în loc să fie organizate licitaţii publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 ar fi fost prelungit succesiv cu S.C. Rosal Grup S.A., prin acte adiţionale care ar fi determinat inclusiv creşterea tarifelor de salubrizare”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În rechizitoriu, procurorii susţin că, în realizarea atribuţiilor de serviciu, Robert Sorin Negoiţă ar fi aprobat, întocmit şi semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Nota de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 spre a fi votat un act adiţional la contractul de salubritate. Concret, prin acel act adiţional, consilierilor locali li s-a promis că se va implementa de către operatorul de salubritate S.C. Rosal Grup S.A. un “sistem de containere îngropate” în Sectorul 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

“În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deşeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiţă, beneficiind de ajutorul celorlalţi funcţionari publici, ar fi determinat obţinerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adiţional care, printre alte amendamente, viza şi prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani. Actul adiţional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de inculpatul Robert Sorin Negoiţă”, spun anchetatorii.

Potrivit DNA, în 15 mai 2014, Negoiţă ar fi încheiat şi semnat în mod nelegal, un alt act adiţional, fără a-l supune aprobării Consiliului Local, prin care s-ar fi crescut frecvenţele de realizare a activităţilor de curăţenie a căilor publice cu influenţă asupra creşterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A. Modalitatea de prelungire a contractului iniţial de salubrizare printr-o serie de acte adiţionale a făcut obiectul unor controale din partea Curţii de Conturi, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Consiliului Concurenţei.

Procurorii anticorupţie afirmă că aceste controale au constatat încălcări ale dispoziţiilor legale, iar ca urmare, autorităţii contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligaţia de a nu mai prelungi contractul iniţial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract şi i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi şi să atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitaţie. Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de Instanţa de contencios administrativ, în cursul anului 2017. Faţă de această sentinţă, primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoiţă a declarat recurs, dar ulterior a renunţat la judecarea recursului.

“Pentru a acoperi retroactiv nelegalităţile prelungirii contractului iniţial, funcţionarii Primăriei Sector 3 ar fi iniţiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiţionale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local. Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au şters o parte din obligaţiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A. le avea către Primăria Sectorului 3. Acţiunea funcţionarilor din primărie ar fi fost validată de auditorul public extern, inculpata Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, care ar fi constatat că măsura recuperării prejudiciului a fost dusă la îndeplinire în totalitate, deşi aspectele constatate de Curtea de Conturi nu fuseseră remediate”, mai spun anchetatorii.

Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicităţii, şi persoanele menţionate din conducerea Primăriei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 şi un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup S.A.

Consiliul Local al Sectorului 3 s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menţionată.

În acest caz au fost dispuse măsuri asiguratorii asupratuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, inclusiv asupra sumelor de bani existente şi viitoare în conturile bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

negoita trimis in judecata primerul negoita robert negoita
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes