Rolul gemenilor digitali personali în controlul epidemiilor. Cum ne poate ajuta tehnologia Digital Twins în lupta împotriva virusului

Rolul gemenilor digitali personali în controlul epidemiilor. Cum ne poate ajuta tehnologia Digital Twins în lupta împotriva virusului
Rolul gemenilor digitali personali în controlul epidemiilor. Cum ne poate ajuta tehnologia Digital Twins în lupta împotriva virusului

Cred că acum e limpede pentru toată lumea că aglomerările urbane oferă mediul fertil pentru ca viruși să circule de la o gazdă la alta și să genereze o epidemie. Însă tot ele pot oferi soluții de control, dacă transformăm dezavantajele în avantaje. Asta se face cu ajutorul tehnologiei mobile și Inteligența Artificială.

Așa cum am văzut, distanța geografică între diferite zone este o barieră pentru răspândirea epidemiilor. Contaminarea se poate întâmpla numai dacă cineva călătorește de la o zona la alta.

Astăzi, odată cu dezvoltarea orașelor inteligente, avem atât clustere urbane mari (megaorașe care, în medie, sunt mult mai populate decât cele din trecut), cât și un trafic mult mai rapid și mai dens între ele.

Din fericire, există instrumente și tehnologie destul de eficientă pentru a lupta împotriva răspândirii virușilor. Cu toate acestea, ele oferă un sprijin limitat și, prin urmare, este de o importanță crucială în a detecta cât mai curând posibil insurgența epidemiilor și a întârzia răspândirea.

Ce rol pot juca gemenii digitali personali

Geamănul digital personal este o virtualizare a diferitelor aspecte și caracteristici ale unei persoane fizice, care ar putea cuprinde:

  • mișcarea persoanei;
  • interacțiunile pe care persoana le are în spațiul fizic cu alte persoane;
  • starea de sănătate (cum ar fi prezența febrei, tuse …).

Aceste replici virtuale ale persoanelor fizice se pot “deplasa” pe o hartă vectorizată a orașului și pot acumula date personale și exterioare.

Datele sunt colectate de geamănul digital personal folosind câțiva senzori deja disponibili prin intermediul dispozitivelor mobile și wearable. Astfel, poziția și mișcarea pot fi ușor monitorizate prin extragerea de date de pe smartphone-ul acelei persoane, iar starea de sănătate poate fi monitorizată prin senzori portabili (ex. un smartwatch: temperatura corpului, bătăile inimii …).

Cum funcționează

  • fiecare persoană va fi dublată de o clonă digitală, capabilă să trimită o alertă în caz de nevoie;
  • sistemul de alertă (personalizat de către persoană, sau de medic), generează o informație atunci când apare o anumită situație sau când există riscul apariției unei anumite situații;
  • gemenii digitali personali vor crea o alertă atunci când un amestec de date creează un model specific, cum ar fi:
    o temperatura în repaus care crește peste 37,5 C;
    o apariția unei respirații rapide, (după cum știm, este un semn al unei posibile infecții cu Covid-19).
  • centrele de asistență medicală ale epidemiei de la nivel guvernamental pot primi aceste alerte roșii și, la rândul lor, pot analiza o varietate de alte date digitale cum ar fi:
    o apariția de alerte roșii într-o zonă specifică;
    o mișcarea oamenilor în lunile precedente pentru a corela acest lucru cu apariția altor alerte roșii;
    Care sunt avantajele în caz de epidemie
  • departamentele de situații de urgență și de asistență medicală pot impune un fel de analiză a datelor și pot genera alerte roșii tuturor gemenilor digitali personali pentru recoltarea datelor;
  • conștientizarea apariției unei epidemii incipiente;
  • realizarea unei prognoze precise a unei eventuale contagiuni bazate pe mișcarea persoanelor semnalizate cu roșu;
  • o imagine cât mai exactă a situației, la nivel local, zonal și național.

Realizarea tuturor acestor scenarii prin intermediul gemenilor digitali personali, poate fi ușor realizată prin rezolvarea problemelor de confidențialitate și controlul privind libera circulație.
Deși există eforturi în sensul acesta, în prezent nu avem o adopție reală a tehnologiei gemenilor digitali personali, care să oglindească în spațiul virtual persoanele fizice.

Însă, după părerea mea, evoluția asistenței medicale personalizate va reuși adoptarea de gemeni digitali personali, prin care fiecare persoană va avea o replică digitală în on-line, căreia îi va furniza date de sănătate și de la care va primi alerte de urgență sau recomandări medicale.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

gemeni digitali
Constantin Furdu

Alte stiri de interes