Roma a blocat exportul de vaccinuri AstraZeneca, o premieră în UE

Italia a blocat exportul către Australia al dozelor de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca produse pe teritoriul european, prima aplicare a unui mecanism de control impus de Bruxelles, scrie AFP, citând surse europene.

Roma a comunicat decizia sa Comisiei Europene, care nu a avut nicio obiecţie. Potrivit cotidianului La Reppublica, decizia se referă la 250.000 de doze din laboratoarele AstraZeneca.

Compania a fost aspru criticată de guvernele europene după ce a anunţat în ianuarie că nu poate livra în primul trimestru decât o treime din cele 120 de milioane de doze pe care le-a promis iniţial celor 27 de ţări, din cauza dificultăţilor de fabricaţie la o întreprindere belgiană.          

Argumentul nu a convins Bruxelles-ul, care amintea că alte trei uzine erau menţionate în contractul semnat cu UE.                

Deşi nu vizează în mod specific AstraZeneca, Comisia Europeană impune de la finalul lui ianuarie garanţii la export de vaccinuri anti-Covid produse în UE, cu scopul de a păstra controlul dozelor care sunt destinate celor 27. 

Este pentru prima dată când un stat membru blochează un export prin acest mecanism, a indicat pentru AFP sursa europeană. 

Dispozitivul prevede ca statele să exercite ele însele acest control prin vămile lor naţionale, examinând cererile de autorizaţie de export depuse de laboratoare, înainte de a solicita aprobarea Comisiei.

“Autoritatea competentă italiană a primit o cerere de la AstraZeneca pentru autorizarea de exportare a vaccinurilor (…) şi a trimite propunerea sa de decizie Comisiei”, a explicat pentru AFP o altă sursă europeană.                

Executivul european “are ultimul cuvânt pentru că statul membru este obligat să decidă asupra cererii de autorizare în conformitate cu avizul Comisiei”, subliniază ea.         

AstraZeneca, care produce vaccinul anti-Covid în locuri din Belgia şi Olanda, dispune în Italia de o uzină de îmbuteliere şi de ambalare. 

Întrebat de AFP, cabinetul premierului Mario Draghi a refuzat orice comentariu.

La fel ca în multe state membre, s-au ridicat voci în Italia pentru a critica lentoarea campaniei de vaccinare, lansată zgomotos la finalul lui decembrie, a întâmpinat rapid întârzierea livrărilor. 

În acest stadiu, 1,51 de milioane de italieni au fost vaccinaţi, în primul rând personalul medical şi persoanele în vârstă, iar 4,84 de milioane de doze au fost administrate la o populaţie totală de aproape 60 de milioane. 

Australia a aprobat la mijlocul lui februarie vaccinul AstraZeneca şi ar trebui să înceapă să-l folosească săptămâna aceasta, cu primele injecţii vineri. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

blocare export astrazeneca italia export vaccinuri vaccin astrazeneca
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes