România cere finanțare de la Uniunea Europeană pentru proiecte de gaze

Statele cele mai afectate de pandemie vor beneficia de un pachet de măsuri pentru redresarea economiei care va avea în vedere noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Fondul de relansare va fi propus de Executivul comunitar miercuri și va mobiliza investiţii în linie cu obiectivele climatice cuprinse în Pactul Ecologic european (Green Deal).

Țări precum România, Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia şi Slovacia au cerut Bruxelles-ului să nu excludă proiectele de gaze naturale din viitoarele finanţări.

Proiectul planului de redresare ecologică a economiei prevede doar finanţare pentru proiectele de gaze naturale care folosesc captarea dioxidului de carbon sau reorientarea infrastructurii de gaze pentru a transporta combustibili cu emisii reduse de carbon, cum ar fi hidrogenul.

Alături de energia eoliană şi solară, gazul a ajutat Europa să-şi reducă emisiilor, prin scăderea folosirii cărbunelui. Dar gazele sunt incompatibile cu obiectivul „emisii zero” dacă centralele pentru prelucrarea gazelor naturale nu folosesc tehnologia scumpă de captare a dioxidului de carbon.

Specialiștii au remarcat faptul că fără proiecte de dezvoltare concrete pentru gaze, atingerea obiectivelor climatice va dura mai mult şi va costa mai mult exact în ţările unde cărbunele este folosit intensiv.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

gaze naturale proiecte gaze naturale redresarea economiei
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes