România în așteptarea vârfului valului 5 Covid. Rafila: Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron. La cât estimează numarul de infectări zilnice

România în așteptarea vârfului valului 5 Covid. Rafila: Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron
România în așteptarea vârfului valului 5 Covid. Rafila: Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, este de părere că în perioada 10-15 februarie ar putea fi atins vârful celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19. El susține că rata de transmisibilitate a virusului a scăzut, dar tot e îngrijorătoare, astfel că săptămâna viitoare ar putea fi 25.000 sau 28.000 de noi cazuri înregistrate zilnic. Mai mult, Rafila crede că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, nevaccinată, să nu se infecteze cu Omicron, având în vedere că este mai transmisibilă decât tulpinina anterioară, care este însă mai puțin patogenă decât Delta.

„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 şi 3 la sută – deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică – iar numărul de decese şi de persoane internate în secţiile de terapie intensivă a rămas scăzut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima TV.

Astfel, ministrul crede că această creştere rapidă a numărului de cazuri coroborată cu creşterea „discretă” a numărului deceselor şi cazurilor grave ar fi o veste bună, pentru că acest lucru „ar putea să însemne, de fapt, într-un fel, sfârşitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val în care trebuie să avem foarte multă concentrare, atenție”.

Potrivit ministrului, România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic, iar de săptămâna viitoare va exista o creştere substanțială a gradului de testare. „Vom avea zile cu 150.000 de teste zilnic”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a spus că nu se testează oricine, cu teste decontate de stat, ci persoanele care prezintă simptome ale bolii COVID sau persoane considerate contacţi direcţi ai unor persoane infectate.

Al șaselea val Covid?

Întrebat dacă este posibil ca România să se confrunte şi cu un al şaselea val al pandemiei de COVID, Alexandru Rafila răspunde că în biologie nu există lucruri imposibile.

„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, susţine medicul. „În general, în astfel de situații de pandemie, cu cât variantele sunt tot mai transmisibile, cu atât patogenitatea lor scade”, a spus Alexandru Rafila.

Când atingem vârful valului 5?

Când va atinge România vârful celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19? a fost o altă întrbare, la care ministrul a spus că ar putea fi atins peste aproape trei săptămâni:

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Deci în circa două- trei săptămâni. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane – acum avem 1,25 şi a fost în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum (vineri – n.r.), probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila mai explică faptul că scăderea valului pandemic depinde de numărul de persoane care au fost infectate, dar şi de acoperirea vaccinală a persoanelor vulnerabile, dar și de utilizarea corectă a măştii de protecţie sanitare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexandru rafila infectare omicron omicron omicron romania valul 5 valul 6
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes