România, profitabilă numai pentru alții

Un miliard de euro a fost scos din ţară de companiile multinaţionale prin preţuri de transfer, declara ANAF anul trecut. Banii ies din România sub forma unor plăți supraevaluate pentru bunuri și servicii, prin plata unor bonusuri de management sau prin facturi de milioane de euro emise către firme de avocatură sau de consultanță fiscală, în schimbul unor servicii imaginare.

O altă metodă este îndatorarea fictivă a societăților din țară către firma-mamă, de multe ori plătind și dobânzi uriașe pentru sumele „împrumutate“. La toate acestea se adaugă și plățile de redevență pentru drepturi de utilizare a unor mărci sau brevete de invenții. Hoția a fost încurajată și de statul român, care până acum patru ani nici măcar nu a investigat aceste afaceri, și așa, profiturile realizate în România iau calea paradisurilor fiscale ca Panama, Insulele Virgine, Cipru sau Antilele Olandeze. …

Source: România, profitabilă numai pentru alții

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes