România, răspuns ferm față de avertismentele Rusiei: Măsuri conforme cu angajamentele internaționale

Biogdan Aurescu, ministrul de Externe
Biogdan Aurescu, ministrul de Externe

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a reacționat la declarațiile Moscovei, partea română considerând total neadecvate aceste declaraţii, inclusiv cele la pretinsa rusofobie, în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale.

Precizări de presă ale MAE referitoare la declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus privind intenția de consolidare a prezenței militare americane și NATO pe teritoriul României.

”Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegațiile și amenințările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaționale și al dezvoltării pașnice a relațiilor internaționale. MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securității în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim și conform dreptului internațional la intensificarea provocărilor la adresa securității euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și aprofundarea de către Federația Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât și aliații au evidențiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive și conforme cu angajamentele internaționale, pe care Alianța Nord-Atlantică le respectă strict.

În același timp, Actul Fondator NATO-Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi.”

Avertisment Rusia

Planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania au fost criticate de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în briefingul de presă de joi.

Aceasta a denunţat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui ”arc de tensiune” la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

acuzatii rusiaavertisment rusiaprezenta militara americanareactie romania rusiarusofobie
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes