Romaşcanu, despre tabloul Pollock: „În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea şi legătura cu România, vom demara demersurile necesare”

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a anunţat pe Facebook că a avut o discuţie cu omologul bulgar privind tabloul recent descoperit al artistului american Jackson Pollock. „Două grupuri de experţi bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului şi ar exista dovezi că acesta ar fi aparţinut lui Nicolae Ceauşescu”, a precizat ministrul.

„Aşa cum am anunţat public, ieri am avut o discuţie cu ministrul bulgar al Culturii privind situaţia tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock. Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulţumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informaţii pe perioada desfăşurării activităţii penale. Totuşi, am luat act de un interviu al ministrului de interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, apărut în presa din ţara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experţi bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului şi că există dovezi că acesta ar fi aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Vom aştepta finalizarea anchetei şi apoi vom solicita oficial informaţiile necesare. În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea şi legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european şi internaţional, pentru repatrierea respectivei opere de artă”.

Bulgaria anchetează descoperirea într-un apartament din Sofia, luna trecută, a unei pânze necunoscute a expresionistului abstract american Jackson Pollock, semnată de către artist dar nerepertoriată în cataloage de artă. 

Pânza este dedicată starului hollywoodian Lauren Bacall, o prietenă a pictorului, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, la 16 seprembrie 1949, potrivit Parchetului. Alt element surprinzător este semnătura fostului dictator român Nicolae Ceauşescu pe spatele tabloului, care sugerează că făcea parte din colecţia sa de artă, a anunţat, joi, guvernul bulgar.

În cazul în care este într-adevăr vorba despre o lucrare a lui Pollock, ea ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcţie de cota actuală a artistului, născut în în 1912 şi care a murit în 1956, au anunţat autorităţile, care revendică în acest stadiu proprietatea picturii.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

semnatura ceausescutablou ceausescutablou pollock
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes