Rotativa guvernamentală – PSD păstrează Ministerul Transporturilor. Discuții intense pentru șefia Camerei Deputaților, UDMR ar putea pierde un minister

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă / Guvern
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă / Guvern

Liderii coaliţiei de guvernare ar fi agreat ca Ministerul Transporturilor să rămână la PSD, în timp ce liberalii ar urma să păstreze Ministerul Fondurilor Europene şi să primească, în plus, Finanţele şi Justiţia, susţin surse din conducerea coaliţiei pentru News.ro. De asemenea, liberalii îşi doresc şi Ministerul Mediului, în prezent la UDMR. În PSD a început competiţia internă pentru şefia Camerei Deputaţilor, iar liberalii sunt divizaţi cu privire la viitoarea funcţie pe care ar trebui să o primească Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă ar fi ajuns la o înţelegere ca PSD să păstreze Ministerul Transporturilor şi după rotativă, deşi, conform protocolului semnat în 2021, portofoliul ar trebui să le revină liberalilor. Dacă noua înţelegere va fi parafată, Sorin Grindeanu va rămâne ministrul Transporturilor.

Conducerea PNL ar fi dispusă să cedeze Ministerul Transporturilor pentru a rămâne cu Ministerul Fondurilor Europene, portofoliu deţinut de Marcel Boloş.

Pentru a ceda Transporturile, PNL ar primi, pe lângă Ministerul Finanţelor, conform protocolului, şi, Ministerul Justiţiei, care, în mod normal, ar fi trebuit să le revină social-democraţilor odată cu realizarea rotativei.

Ministerul Finanţelor ar urma să fie preluat de Sebastian Burduja, în prezent titular la Digitalizare. Iar în locul lui Burduja ar avea şanse mari să ajungă Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor.

Unii liberali şi-ar dori ca Ministerul de Externe să fie preluat de un om de partid, în locul lui Bogdan Aurescu, considerat protejatul preşedintelui Iohannis. Alina Gorghiu şi Rareş Bogdan râvnesc la şefia diplomaţiei, însă e foarte puţin probabil ca preşedintele să renunţe la Bogdan Aurescu, omul său de încredere.

De asemenea, liberalii ţintesc şi un portofoliu de la UDMR: Ministerul Mediului sau Ministerul Dezvoltării. În noul Executiv, UDMR ar putea să-l schimbe pe Ministrul Sportului, Eduard Novak, implicat în mai multe scandaluri cu şefii federaţiilor sportive.

La rândul său, Marcel Ciolacu pregăteşte schimbări în echipa guvernamentală. Mihai Tudose ar putea renunţa la mandatul de eurodeputat pentru funcţia de vicepremier. Tudose ar urma să coordoneze ministerele din zona economiei şi energiei. De altfel, Ciolacu a recunoscut deja că şi l-ar dori în echipa guvernamentală.

La Ministerul Agriculturii, Petre Daea ar urma să fie schimbat, după ce a obţinut o sumă infimă de la Comisia Europeană ca despăgubire pentru tranzitul cerealelor ucrainene. De asemenea, Florin Spătaru, ministrul Economiei, şi Marius Budăi, ministrul Muncii, ar putea rămâne în afara Guvernului după rotativă.

Dincolo de împărţirea ministerelor, liderii PSD trebuie să decidă cine va fi succesorul lui Marcel Ciolacu la şefia Camerei Deputaţilor. În cazul în care Sorin Grindeanu va rămâne ministrul Transporturilor, lupta internă se va duce între Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, şi Daniel Suciu, actual vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

De partea cealaltă, liberalii trebuie să hotărască viitorul lui Nicolae Ciucă. Partidul e împărţit în acest moment: o parte susţine că Nicolae Ciucă ar trebui să devină preşedintele Senatului, a doua funcţie în stat. De partea cealaltă, mai multe voci din PNL cred că Nicolae Ciucă ar trebui să rămână în Guvern, în funcţia de vicepremier, pentru a avea mai multă putere în relaţia cu liderii din teritoriu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ciolacu premiernegocieri coalitierotativa guvernamentalaschimbari in guvern
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes