Rotativa la guvernare: Programul de guvernare cu care merge PNL la negocieri

A fost făcut public programul cu care PNL merge la guvernare. Nu este momentul ca taxele să fie reduse, susține PNL. Este nevoie de bani la bugetul de stat, dar liberalii promit că ajutoarele pe care le primesc românii vor continua și anul viitor.

Acest program va fi negociat cu partenerii din PSD, iar liberalii cer ca, de exemplu, la Ministerul Finanțelor, viitorul program de guvernare să propună ca datoria publică pe termen mediu nu trebuie să depășească 60% din PIB. Probleme sunt atunci când datoria deja ajunge la 50%, însă liberalii pun această condiție și își fac o strategie pe termen mediu.

În acest program de guvernare al PNL, unul dintre cele mai importante obiective, care privește antreprenorii, este un proiect care se numește „Fabricat în România”. Acesta se referă la stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare. Vorbim de bani care s-ar acorda pe durata mai multor ani, eligibile vor fi persoanele cu vârsta de 45 și peste 45 de ani și întreprinderile mici și mijlocii, iar ajutoarele de minimis să fie cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pentru fiecare IMM.

Deasemenea, liberalii mai cer să nu fie luate măsuri de relaxare fiscală în această perioadă și spun că orice măsură care are impact bugetar trebuie să fie foarte bine cumpănită.

PNL recomandă, în programul de guvernare, să fie reformată taxarea veniturilor și proprietăților. Aici ar trebui să fie o creștere de taxe, deoarece, susțin ei, este stipulat și în PNRR.

Mai vor reducerea stimulentelor fiscale acordate în prezent, să fie lărgită baza de impozitare și să fie întărită administrația fiscală. Tot liberalii susțin că este nevoie să crească veniturile colectate de administrația fiscală cu cel puțin 2,5 puncte procentuale din PIB.

În ceea ce privește planurile pentru Ministerul Transporturilor, nu este clar în momentul de față dacă vor prelua acest minister sau dacă ajunge la PSD. Însă cei din PNL cer ca orice cale rutieră de mare viteză să fie accesată în maxim o oră din orice punct de plecare al țării și ca orice punct de destinație să poată fi atins în maximum două ore de la un aeroport.

Totodată, liberalii vor ca 2% din PIB să fie alocat pentru infrastructura de transport până în 2030.

În ceea ce privește ajutoarele acordate românilor care sunt în subordinea MIPE, cei din PNL spun că trebuie să continue măsurile sociale și anul acesta:

– 1.400 de lei/sezon pentru plata facturilor la energie;

– șase tranșe de 50 de euro pentru vouchere de alimente, vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;

– trusouri pentru copiii nou-născuți în familii dezavantajate;

Ca noutate, au apărut voucherele de reziliență, adică 2.000 de euro bani europeni pentru aparatură electrocasnică pentru eficiență energetică și alți 2.000 de euro pentru renovare de locuință.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ministere negociateprogram de guvernare pnlrotativastimulente fiscale
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes