Rusia… sancționată și nu prea! Exporturile de gaze naturale și petrol vor genera profituri record în 2022, relevă o analiză Bloomberg

Conform unei analize făcute de Bloomberg prognozează că Rusia va încasa anul acesta aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile sale energetice, cu aproape o treime mai mult decât în 2021 și un record absolut, ceea ce îneamnă că Rusia ar putea încasa venituri record pentru exporturile sale de gaze naturale, petrol și alte resurse energetice.

Rusia și economia sa au fost vizate de un val de sancțiuni fără precedent după invadarea Ucrainei însă Uniunea Europeană, principala destinație a gazelor naturale rusești, s-a rezumat deocamdată la măsuri limitate precum interzicerea investițiilor în sectorul energetic rusesc.

O interdicție completă asupra importurilor de gaze naturale și petrol din Rusia rămâne o problemă spinoasă în blocul comunitar, premierul ungar Viktor Orban anunțând pe 25 martie că Ungaria nu va susține o astfel de măsură, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a trimis un mesaj tăios în acest sens.

Orban declarase și pe 9 martie că țara sa nu va susține interzicerea importurilor energetice din Rusia.

„Cel mai important factor din actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, notează economistul Robin Brooks într-un nou raport al Institutului de Finanțe Internaționale cu privire la exporturile energetice ale Moscovei.

„Chiar și cu actualele sancțiuni în vigoare, fluxurile substanțiale de valută forte par că vor continua în Rusia”, adaugă el.

„Veniturile din hidrocarburi sunt o linie de supraviețuire pentru economia rusă, ajutând la atenuarea impactului a unor sancțiuni altfel severe și la amânarea unei crize de cont curent”, subliniază și jurnalistul Scott Johnson de la Bloomberg Economics.

Rusia furnizează 40% din gazul UE.

Însă toate aceste lucruri s-ar putea schimba dacă UE va decide să interzică importurile de gaze naturale și petrol din Rusia, urmând exemplul Statelor Unite.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

eport gazeprofit rusiarusia gazesanctiuni rusia
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes