Rusia se pregătește să se retragă din tratatul „Cer deschis”

Rusia face pregătiri pentru retragerea țării din Tratatul „Cerul Deschis”, un acord cheie de consolidare a încrederii la sfârșitul Războiului Rece.

Ministerul de Externe al Rusiei a emis vineri o declarație, preluată de Russia Today, rt.com, în care a confirmat că „din cauza lipsei de progrese în negocierile privind continuarea tratatului în condiții noi, ministerul este autorizat să anunțe începutul pregătirilor pentru retragere”.

Principalul motiv din spatele acțiunii Moscovei este eșecul de a asigura că informațiile adunate de membrii blocului militar NATO condus de americani nu vor fi transmise SUA.

În mai anul trecut, președintele Donald Trump a confirmat că SUA se vor retrage din pact, care permite membrilor să efectueze zboruri de recunoaștere reciproc avantajoase pentru a observa acumularea de trupe și mișcarea armelor nucleare.

Propus pentru prima dată în 1955 de președintele american Dwight D. Eisenhower, acordul a fost în cele din urmă semnat în 2002. Scopul său este de a reduce riscul suspiciunilor și neînțelegerilor care duc la conflicte militare.

Finalizând formal ieșirea din acord în noiembrie, Washington a acuzat Rusia că nu a respectat condițiile sale, a negat zborurile peste zone sensibile și cele care observă exerciții militare. Moscova neagă aceste afirmații și, în schimb, a sugerat că SUA intenționează să acceseze informații secrete preluate din zboruri de către membrii NATO care sunt încă părți în acord, împiedicând în același timp avioanele rusești să colecteze date echivalente peste America.

Președintele ales Joe Biden, care urmează să preia funcția săptămâna viitoare, a criticat anterior decizia lui Trump de a pune capăt acordului, spunând că a fost miop și că va căuta să se alăture din nou pactului. Cu toate acestea, acest lucru se poate dovedi dificil, întrucât SUA ar trebui să adere la orice amendamente la tratat făcute în absența sa, fără calificare.

În plus, de la retragerea Washingtonului, Departamentul de Stat a indicat că va dezafecta sau vinde avioanele de supraveghere utilizate pentru zboruri în cadrul acordului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

retragere tratat cer deschisrusia cer deschistratatul cer deschis
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes