Rusia transformă Crimeea în bază militară cu facilităţi nucleare

Rusia mărește în mod constant capacitățile de luptă ale forţelor sale armate, staţionate ilegal în Crimeea ocupată, crește numărul acestora și le înarmează cu noi tipuri de arme şi creează condiții pentru consolidarea potențialului său nuclear în regiune, se precizează în cel mai recent document de planificare strategică al Serviciul de Informații Externe din Ucraina, SZRU.

Pe 24 ianuarie, de ziua aniversară a Serviciului de Informații Externe din Ucraina, SZRU, a fost publicat cel mai recent document de planificare strategică, numit ’’Cartea Albă 2021’’.

Cartea Albă prezintă evaluările pe care SZRU le face asupra celor mai importante amenințări externe de securitate, la adresa statului Ucraina, în domeniile: politica externă, economic, informațional, dar și în alte domenii.

Serviciul de Informații Externe din Ucraina precizează că guvernul de la Moscova nu a luat în considerare niciodată dezvoltarea economiei din Crimeea, în ciuda declarațiilor susţinute. Prin creșterea numărului de soldați în peninsulă ocupată și crearea condițiilor pentru consolidarea potențialului său nuclear în zonă, Kremlinul intenționează să facă din Rusia o putere dominantă în Regiunea Mării Negre.

Partea rusă creează condiții pentru desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul ocupat temporar din Pensula Crimeea, deoarece de-a lungul timpului a întreprins lucrării de modernizare a infrastructurii nucleare.

Un oficial ucrainean a declarat că o altă bază militară din Crimeea unde ar putea fi staționate armament nuclear este baza navală din Balaklava, utilizată de submarinele rusești.

Conform informațiilor publicate în ’’Cartea Albă 2021’’, aproape toate sistemele de rachete antiaeriene cu capacitate nucleară din perioada sovietică au fost introduse în serviciul forţelor armate din Crimeea. Pe fondul re-echipării în curs a acestor sisteme de rachete sol-aer cu rachete moderne, noi sisteme de rachete au fost puse în funcțiune.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

arme nucleare crimeea baza militara crimeea crimeea
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes