”Rusia va rămâne importantă pentru Europa” susține Ministrul austriac de externe. El apără decizia Raiffeisen Bank de a face afaceri cu statul lui Putin

Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg
Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg

Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa, a declarat într-un interviu pentru Reuters ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, afirmând că a gândi altfel este o iluzie.

“Dostoievski şi Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume”, a spus ministrul austriac de externe.

“A crede că nu va mai exista Rusia şi că ne putem decupla în toate domeniile este o iluzie”, a declarat Alexander Schallenberg pentru Reuters, adăugând că, deşi Austria slăbeşte legăturile cu Moscova, acest lucru “nu se poate întâmpla peste noapte”.

Alexander Schallenberg a apărat, de asemenea, a doua cea mai mare bancă a ţării, Raiffeisen Bank International, spunând că este nerezonabil să fie arătată cu degetul pentru că face afaceri în Rusia din moment ce foarte multe alte companii occidentale fac acelaşi lucru.

Austria, care s-a profilat ca o punte între Est şi Vest, transformându-şi capitala Viena într-un magnet pentru banii ruşilor, face parte din alianţa occidentală mai largă care a sancţionat Rusia după invazia acesteia în Ucraina. Austria importă însă în continuare gaze ruseşti, deşi încearcă să le reducă în următorii ani. Cu toate acestea, unii oficiali austrieci încă au speranţa unei încheieri rapide a războiului şi a unei reveniri la relaţii mai normale cu Rusia, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu această chestiune.

Schallenberg a făcut aceste comentarii despre Raiffeisen după ce autoritatea americană pentru sancţiuni a lansat la începutul acestui an o anchetă asupra băncii austriece în legătură cu afacerile sale din Rusia, sporind atenţia asupra creditorului austriac.

Raiffeisen este profund implantată în Rusia şi este una dintre singurele două bănci străine de pe lista celor 13 instituţii sistemice a Băncii Centrale ruse, ceea ce subliniază importanţa sa pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiuni occidentale radicale.

Un sistem rusesc de acordare a unor scutiri de plată a împrumuturilor pentru soldaţii care luptă în Ucraina, la care Raiffeisen a participat, a declanşat, de asemenea, critici aspre din partea investitorilor.

Schallenberg a declarat că este de competenţa Austriei să aplice sancţiunile şi a arătat cu degetul spre alte bănci occidentale care fac afaceri în Rusia. “Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancţiunile Uniunii Europene. Haideţi să fim realişti. 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia şi fac ceea ce este raţional: aşteptare, izolare, îngrădire, împrejmuire”, a declarat ministrul austriac de externe.

“Există destule bănci americane, dintre care una cu numele Bank of America, prezente în Rusia”, a punctat Schallenberg. “Lista este un fel de ‘who’s who’ în lumea bancară occidentală”, a adăugat şeful diplomaţiei austriece.

În replică, un purtător de cuvânt al Bank of America a declarat: “Activităţile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sancţiunilor”, notează Reuters.

În plus, Schallenberg pare reticent la ideea introducerii de noi sancţiuni europene împotriva Rusiei. El a declarat că este în favoarea aplicării sancţiunilor europene existente în locul introducerii de noi măsuri. “Este o armă foarte contondentă”, a spus el. “Am avut pachete masive de sancţiuni. Daţi-le timp să funcţioneze”, a îndemnat el.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexander schallenberg austria si rusia ministrul austriac de externe sanctiuni rusia
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes