Să înțelegem INDIA: Sistemul de castă predominant în rândul musulmanilor indieni

Să înțelegem INDIA: Sistemul de castă predominant în rândul musulmanilor indieni
Să înțelegem INDIA: Sistemul de castă predominant în rândul musulmanilor indieni

În India, ierarhiile sociale se bazează pe distincțiile de castă, clasă și religie, care acționează ca indicatori primari pentru recunoaștere și distincție. Deși dispozițiile constituționale favorizează egalitatea socială prin denunțarea segregării și a influențelor nedoritee, cum ar fi discriminările bazate pe castă, acestea continuă să prevaleze și arată rezistență.

Casta este cel mai semnificativ derivat al societății indiene, precum și al comunității musulmane din India. Legăturile ierarhice disproporționate fac vizibilă absorbția și concentrarea autorității sociale și a puterii politice ceea ce a stimultat gruparea în caste a musulmanilor.

Casta musulmanilor a ieșit la lumină pentru prima dată în recensământul din 1901, care enumera 133 de categorii sociale. În acest recensământ, au fost recunoscute și stratificările sociale în rândul musulmanilor. Cu toate acestea, raportul Comitetului Sachar din 2006, a stabilit casta ca realitate în rândul musulmanilor. Dintre cele trei, „Ashrafs” (un cuvânt arab, plural al „Shareef” care înseamnă „nobil”) este format din patru straturi superioare musulmane, adică Syeds, Sheikhs, Mughals și Pathans. Ei își urmăresc descendența din arabi, Turcia, Asia Centrală și Afganistan. Cel de-al doilea grup de castă cunoscut sub numele de „Ajlaf” constă din caste ocupaționale, considerate frecvent drept musulmani OBC. Al treilea grup de castă este cunoscut sub numele de „Arzal” și este alcătuit din „straturi inferioare” care cuprinde Ati- „castele Shudra” sau „castele ocupaționale necurate” sau „Dalitii convertiți din altă religie”.

Prima Comisie de Caste Minore – Comisia Kaka Kalekar din 1955, a identificat aproximativ 2399 de grupuri de castă, inclusiv musulmani și le-a clasificat ca Alte Caste Minore. Cu toate acestea, recomandările sale nu au fost puse în aplicare. Comisia Mandal a identificat, pentru prima dată, aproximativ 82 de grupuri de caste numai printre musulmani și a recomandat includerea lor pe lista OBC. În 1990, pentru prima dată, musulmanii de castă minoră și-au exprimat nemulțumirile referitoare la recunoașterea politică și la rezervarea cuvenită. All India Muslim Morcha 1994 și Pasmanda Muslim Mahaj 1998 au fost organizații care subliniază recunoașterea stratificării castelor în rândul musulmanilor și au cerut ca aceste caste inferioare să fie incluse în lista SC.

Cu toate acestea, eșecul celor care dețin puterea în recunoașterea stratificării largi a castelor în rândul musulmanilor și a statutului de minoritate a lăsat o parte importantă a populației în afara dezvoltării. Aproximativ 90 la sută dintre musulmanii pasmandani rămân în afara sistemului, ceea ce implică nevoia imediată de a-i recunoaște în cadrul sistemului de recunoaștere. Cu toate acestea, o dezbatere paralelă susține că islamul nu conține sistem de castă și toți musulmanii sunt o minoritate cu o singură entitate. Astfel, problema identității musulmane continuă să rămână un subiect discutabil în contextul indian.

Islamul susține egalitatea, dar noțiunea este aproape inexistentă în rândul musulmanilor indieni. Întregul sistem urmează ierarhiile bazate pe castă, în care dalitii ar fi găzduiți doar în scara inferioară. Sistemul existent este atât de robust încât un băiat „Ansari” nu poate îndrăzni să se căsătorească cu o fată „Syed” (cu anumite excepții). Toți cei care vorbesc despre asimilarea daliților în stâlpul islamic nu reușesc să recunoască faptul că nu poate exista o relație reciprocă a „Roti-Beti” cu acei dalți care ar dori să vină în stâlpul islamic. Ele vor fi în continuare o pierdere într-o societate profund divizată pe linii de castă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

caste indiene india musulmani india sa intelegem india
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes