Pas foarte important pentru salvarea pădurilor din România: modificarea Codului Silvic și care conține mai multe prevederi împotriva tăierilor ilegale de păduri a fost adoptată

Pas foarte important pentru salvarea pădurilor din România: modificarea Codului Silvic și care conține mai multe prevederi împotriva tăierilor ilegale de păduri, a fost adoptată
Pas foarte important pentru salvarea pădurilor din România: modificarea Codului Silvic și care conține mai multe prevederi împotriva tăierilor ilegale de păduri, a fost adoptată

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede modificarea Codului Silvic. Acesta care conține mai multe prevederi împotriva tăierilor ilegale de păduri. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în unanimitate (cu 250 de voturi), după aproape două luni de dezbateri în comisiile de specialitate, arată un comunicat de presă al USR. Legea îi are că inițiatori pe senatorii USR Mihai Gotiu și Allen Coliban.

”Este un pas foarte important pentru salvarea pădurilor din România, dar lupta împotriva Mafiei din domeniu nu se încheie cu adoptarea acestei legi. Investigațiile pe care le-am făcut pe teren au scos la iveală metode de furt complexe, exploatarea pădurilor se face, în continuare, cu iresponsabilitate, iar tăierile ilegale de păduri și distrugerea acestora beneficiază de clemență și complicitatea unor decidenți politici și ai unor angajați ai instituțiilor publice de la nivel local și central”, a susținut senatorul USR Mihai Gotiu, conform unei postări pe pagina sa de Facebook.

Printre cele mai importante modificări ale legii se numără:

Completarea definiției materialelor lemnoase, astfel încât să fie blocată Metodă Tocătorul, folosită pentru expedierea din pădure a unor cantități importante de lemn tăiat ilegal. Propunerea legislativă a fost asumată de Mihai Goțiu în urmă investigațiilor de presă și ale activiștilor de mediu și a beneficiat de susținerea a 50.000 de cetățeni care au semnat petiția inițiată de Comunitatea Declic.

Trecerea etapizată la vânzarea ca lemn fasonat a copacilor tăiați din pădurile proprietate publică de stat (pentru a putea măsură exact lemnul care pleacă din păduri).

Încadrarea că infracțiune a transporturilor de lemn fără acte, în cazul transporturilor de peste 10 mc de lemn, dublată de confiscarea mijlocului de transport.

Încadrarea că infracțiune a oricărui furt sau tăiere ilegală de lemne, indiferent de volumul furat și/sau tăiat ilegal.

De asemenea, modificările vizează și facilitarea accesului cetățenilor pe jos sau cu bicicletă în pădure și obținerea actelor de mediu pentru exploatarea pădurilor.

Războiul împotriva tăierilor ilegale de lemn continuă!

”România are nevoie de o nouă strategie forestieră, de o reforma a întregului sistem, de organisme de control eficiente și de DNA-ul Pădurilor pentru a combate furtul de lemn. Până atunci, mă bucur că printre peticele aduse de această modificare a Codului Silvic am reușit să introducem și câteva măsuri importante, atât pentru managementul forestier, cât și pentru combaterea infracționalității din domeniu. Totodată, ne mândrim că, la insistențele noastre, amendamente toxice introduse subtil de către Mafia Pădurilor au fost respinse. Este o victorie de etapă, războiul împotriva tăierilor ilegale de lemn continuă!”, a precizat Allen Coliban.

Amendamentul Schweighofer

Sursă citată mai arată că după ce a fost adoptată cu unanimitate de Senat, propunerea legislativă a fost blocată aproape două luni în Comisia pentru Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților și au încercat să înlăture să înlăture articolul anti-monopol din Codul Silvic, de care ar fi beneficiat „cunoscută” companie austriacă HS Group, noul nume al Schweighofer Holzindustrie.

”Adoptarea acestei legi, în ciuda unei opoziției furibunde a sistemului, reprezintă, însă, un pas important pentru salvarea pădurilor României. Sunt convins că, împreună, putem duce lupta asta până la capăt și să o câștigăm!”, a adăugat Goțiu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

modificare cod silvic modificare cod silvic aprobata
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes