Eveniment Recomandate

Sărbătoare Sfânta Parascheva Iași – Racla cu moaștele Sfintei va fi scoasă în baldachin, conform tradiției

Sărbătoare Sfânta Parascheva Iași - Racla cu moaștele Sfintei va fi scoasă în baldachin, conform tradiției
Sărbătoare Sfânta Parascheva Iași - Racla cu moaștele Sfintei va fi scoasă în baldachin, conform tradiției

Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașiului, a anunțat că la Sfânta Liturghie de miercuri vor participa cel mult 15 preoți, iar racla cu moaște va fi scoasă în această noapte sau miercuri dimineața.

Mâine (14 octombrie – n.r.) se va sluji Sfânta Liturghie începând cu ora 09.00 pe podiumul amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în dreptul Catedralei Mitropolitane din Iași. Soborul de ierarhi, preoți și diaconi va fi unul restrâns, cel mai probabil nu mai mult de 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară, ci doar din zona Moldovei.

În zona din fața acestui podium vor fi amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcțiile, scaune ce vor marca locul unde vor sta credincioșii. Din păcate, având în vedere restricția impusă la nivel național, doar cei care au reședința în municipiul Iași vor putea pătrunde în acest spațiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din fața podiumului, vor sta și cei aproximativ 50 de invitați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai unor instituții sau personalități din domenii precum medicina, cultura sau educația.

Slujba, transmisă pe Trinitas Tv

Cei care nu vor putea pătrunde în acest perimetru vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – unul cu orientare spre Piața Unirii, celălalt spre Palatul Culturii. Slujba va fi transmisă în direct de Trinitas TV și de portalul doxologia.ro.

Astăzi, în jurul orei 18.00, va începe împodobirea cu flori a baldachinului din curtea Catedralei Mitropolitane de aceeași familie jertfelnică din București, care îl înfrumusețează în fiecare an. Cel mai probabil în această noapte sau mâine dimineață devreme se va scoate racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și va fi depusă în acest baldachin. E un moment tradițional, datând de dinainte de 1989, ca măcar în ziua de 14 octombrie racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană. În anii anteriori, racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii, întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcașului de cult și în curte”, a precizat preotul Constantin Sturzu.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de Ludovic Orban, a decis interzicerea pelerinajelor, iar asta a afectat evenimentul de la Iași, de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Pentru că la pelerinaj nu mai au acces credincioșii care nu sunt din municipiul Iași, mitropolia a hotărât să nu mai scoată racla cu moaștele Sfintei, ca în anii precedenți, cu câteva zile înainte de ziua de 14 octombrie.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Dreptul de a te deconecta digital ar putea deveni realitate. Munca la distanță, reglementată în Uniunea Europeană

Mihnea Tudor

Comparatoarele de TARIFE la gaze naturale şi energie electrică sunt disponibile pe site-ul Consiliului Concurenţei

Mihnea Tudor

Olivia Steer, ironizată online după ce l-a corectat pe Mircea Cărtărescu. Radu Paraschivescu: „Am trăit s-o văd şi pe asta”

Mihnea Tudor

Toni Grecu, diagnosticat cu Covid-19, prima reacție de pe patul de spital

Mihnea Tudor

Incendiu în India, la Serum Institute, unde se produce vaccinul AstraZeneca

Mihnea Tudor

Momente GRELE pentru Toni Grecu (Divertis): În stare gravă la ATI, cu Covid-19

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »