Social

Sărbătoare Sfinții Petru și Pavel 2020 – tradiții românești în această zi

Sfinții Petru și Pavel
Sfinții Petru și Pavel

Luni, 29 iunie 2020, sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel. Oamenii dau de pomană pentru sufletele celor morți având în vedere că sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de Sânpetru. Femeile împart oale cu apă pentru ca cei trecuți în neființă să aibă ce să bea pe lumea cealaltă.

Oamenii au voie să făcă orice muncă doresc înafara torsului. Dacă o femeie se apucă să toarcă în ziua de 29 iunie se consideră că se întorc colacii de la morți. Tot în această zi, femeile împart vase cu vin, lapte sau mâncare gătită iar acestea sunt împodobite cu flori de cireș.

Femeile nu trebuie să mănânce mere în această zi deoarece se consideră că morții se vor supăra. După data de 29 iunie, femeile tinere vor putea mânca mere în timp ce femeile mai bătrâne vor aștepta până la Sfântul Ilie.

În ziua de 29 iunie se duc la biserică mai multe produse alimentare precum mere, zarzăre, colivă, colaci sau chiar miere din faguri.

Tradiția spune ca oamenii care au pistrui să se spele pe față cu apă la miezul nopții. Astfel, pistruii nu se mai înmulțesc. Dacă aceste datini sunt respectate, se consideră că ogoarele vor fi ocrotite de căderea grindinei.

În lumea rurală, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sânpetru şi marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare. Ziua de dinaintea sărbătorii este dedicată spiritelor cerului care, până în această zi, umblă libere prin lume şi îi pedepsesc pe cei care dorm pe afară. Un mod de protecţie împotriva acestor duhuri sunt usturoiul şi pelinul.

În această zi privighetorile și cucii nu mai cântă. Despre cuci se spune că se transformă în șoimi în ziua Sfinților Petru și Pavel și că se vor transforma la loc în ziua Bunei Vestiri.

Alte știri de interes

Vin apele – Cod Portocaliu de inundații pe mai multe răuri din 27 de județe

Mihnea Tudor

Schimbări la Codul Rutier. Noi interdicții, noi controverse, AMENZI

Gloria Pascu

Primul medic din Maramureș decedat de Covid-19

Mihnea Tudor

Demiteri la vârful Poliției Constanța, după imaginile cu turiștii prinși în horă, în Mamaia

Mihnea Tudor

Examenele pentru obținerea permisului de conducere, suspendate temporar în București

Mihnea Tudor

Primii pași pentru Autostradă pe Valea Prahovei: Centura Comarnic, licitată vara asta; la Bușteni, ocolire printr-un tunel

Mihnea Tudor

VIDEO Stații de metrou finalizate pe magistrala M5 Drumul Taberei – Eroilor 2

Saghin Cristian

Tutun contrafăcut, vândut online. La ce pericole te expui. Sfaturi de la polițiști, în urma unor razii de amploare – VIDEO

Saghin Cristian

Val de amenzi în week-end. Mii de societăți, verificate. Terasele, vizate în primul rând

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »