Social

Sărbătoare Sfinții Petru și Pavel 2020 – tradiții românești în această zi

Sfinții Petru și Pavel
Sfinții Petru și Pavel

Luni, 29 iunie 2020, sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel. Oamenii dau de pomană pentru sufletele celor morți având în vedere că sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de Sânpetru. Femeile împart oale cu apă pentru ca cei trecuți în neființă să aibă ce să bea pe lumea cealaltă.

Oamenii au voie să făcă orice muncă doresc înafara torsului. Dacă o femeie se apucă să toarcă în ziua de 29 iunie se consideră că se întorc colacii de la morți. Tot în această zi, femeile împart vase cu vin, lapte sau mâncare gătită iar acestea sunt împodobite cu flori de cireș.

Femeile nu trebuie să mănânce mere în această zi deoarece se consideră că morții se vor supăra. După data de 29 iunie, femeile tinere vor putea mânca mere în timp ce femeile mai bătrâne vor aștepta până la Sfântul Ilie.

În ziua de 29 iunie se duc la biserică mai multe produse alimentare precum mere, zarzăre, colivă, colaci sau chiar miere din faguri.

Tradiția spune ca oamenii care au pistrui să se spele pe față cu apă la miezul nopții. Astfel, pistruii nu se mai înmulțesc. Dacă aceste datini sunt respectate, se consideră că ogoarele vor fi ocrotite de căderea grindinei.

În lumea rurală, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sânpetru şi marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare. Ziua de dinaintea sărbătorii este dedicată spiritelor cerului care, până în această zi, umblă libere prin lume şi îi pedepsesc pe cei care dorm pe afară. Un mod de protecţie împotriva acestor duhuri sunt usturoiul şi pelinul.

În această zi privighetorile și cucii nu mai cântă. Despre cuci se spune că se transformă în șoimi în ziua Sfinților Petru și Pavel și că se vor transforma la loc în ziua Bunei Vestiri.

Alte știri de interes

Generalul-maior Petrișor Mandu a murit la două zile după soția sa. Ambii au avut coronavirus

Mihnea Tudor

Week-end de coșmar: Zeci de şoferi şi motociclişti, amendaţi pentru deficienţe tehnice ale autovehiculelor

Saghin Cristian

Se întâmplă la Serviciul Pașapoarte: Mort, chemat la birou pentru a da lămuriri

Gloria Pascu

Individul care a împuşcat în cap o altă persoană, cu un pistol cu bile, prins de poliţişti

Saghin Cristian

Strănepotul lui Ion Creangă, preotul Ailioaiei, a murit de Covid

Mihnea Tudor

Poliția Siguranța Școlară, înființată sub semnătura lui Vela. Va combate violența și bullying-ul în școli

Gloria Pascu

Aeroportul Henri Coandă – schimbări importante privind accesul pasagerilor

Gloria Pascu

Sindicatul polițiștilor Europol: Bode minte cu nerușinare. Șoferul SPP nu are nicio vină. Ne spuneți și nouă ce fumați?

Mihnea Tudor

Valerică Râmbu padelează pe Dunăre pentru strângere de fonduri pentru un bazin de hidrokinetoterapie pentru copii cu dizabilități

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »