”Săr’na… doriți un taxi până la spital?”

”Săr’na… doriți un taxi până la spital?” - Opinie de Daniela Arnăutu
”Săr’na… doriți un taxi până la spital?” - Opinie de Daniela Arnăutu

Hai, la naiba, dacă nici  cazul unui copil de trei ani care scuipă sânge, cum a fost cazul băiețelului din Botoșani, decedat în ambulanță, nu e  urgență majoră, atunci poate doar călcații de tren mai au prioritate.

Opinie Daniela Arnăutu
Opinie Daniela Arnăutu

Eu nu cred în paramedici… Scuze, dar experiența personală m-a dezamăgit. Poate sunt unii mai destoinici, nimic de zis, dar la mine au venit, într o zi, doi băieței, îmbrăcăți în rochițele alea roșii, s-au uitat, au dat din umeri și au zis: ‘Nu știu ce să facem, doamnă. Vă ducem la spital’… Deci, un soi de taxi, cu ‘nino-nino’, că să ajungi  mai  repede,  plus prioritate la  internare…

Ambulanțele fără medic sau asistență medicală sunt o prostie! Poți face echipaje din medic+paramedic sau asistentă+paramedic, dar nu  îi lași pe ăștia, după un curs de O LUNĂ, să vină  ei să decidă. Sunt buni la descarcerare,  la pus  gulere cervicale etc.

De  ce să  credem că occidentalii sunt un model în toate? Dacă ei nu au medic pe ambulanțe, pe elicoptere etc, chiar constituie  un model? 

 La Facultatea de Medicină este o disciplină numită Semiologie… așa  învață doctorii să diferențieze diagnostice, nu pe Google și nici într-o lună.

Un paramedic poate dezinfecta și bandaja o rană, poate pune o perfuzie de hidratare, poate face  masaj cardiac… multe poate face,  dar NU poate pune un diagnostic și, deseori, este vital să ai o idee  despre suferința celui care a chemat ambulanța. Altfel, poate ajungi să-i pui perfuzie cu glucoză  unui  diabetic în prag de comă.

Repet, paramedicii sunt buni la accidente, la dezastre, la intervenții majore, la descarcerări, dar pe ambulanță, la cazuri nu tocmai simple, ar trebui să fie însoțiți de un medic sau de o asistentă  medicală.

Tot nu-mi ies din minte băiețeii ăia  doi care au venit la mine și  care mi au spus sincer: ‘Nu știm ce să facem. Noi vă putem duce la spital’.

Nu ne mai  exemplificați cu măreața  Europa… Acolo, până ajungi la medic mori cu zile… 

De aceea mergea strună turismul medical în România, până să vină pandemia asta, că suntem de ‘modă veche’… Ce să vezi, la noi, încă, mai consultă doctorii! Ăia adevărați, care au absolvit  Facultatea de Medicină, nu… Sanitarii pricepuți! 6 ani, nu o lună…

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

baietel botosani decedat opinie daniela arnautu paramedici smurd taxi spital
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes