Schimbare în noul Cod Rutier – Dispare posibilitatea de a plăti o amendă în 15 zile

Schimbare în noul Cod Rutier - Dispare posibilitatea de a plăti o amendă în 15 zile. Sursa foto: DGPMB
Schimbare în noul Cod Rutier - Dispare posibilitatea de a plăti o amendă în 15 zile. Sursa foto: DGPMB

Posibilitatea actuală de a-și plăti amenda de circulație în primele 15 zile la o valoare de 50% va dispărea, noul termen fiind de 60 de zile, conform unui proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier.

Şoferii care nu-şi plătesc amenzile vor rămâne pietoni până la momentul achitării, iar posibilitatea de a plăti la jumătate în primele 15 zile va dispărea, conform modificărilor Codului Rutier.

După expirarea acestui termen, vor rămâne fără permis până în momentul achitării. Totul pleacă, spun iniţiatorii, de la sumele mici încasate din amenzi, iar primăriile nu au modalităţi prin care să-i verifice pe rău-platnici.

Mai mult, legislaţia în forma actuală este permisivă. Şoferii pot plăti amenda la jumătate în termen de 15 zile, perioadă în care pot, de asemenea, să conteste în instanţă procesul verbal, altfel amenda ar trebui plătită întreagă.

Practic, mulţi nu trec niciodată pe la casierie, iar asta este o reală problemă pentru bugetele locale, notează Observatornews.ro.

De asemenea, este nevoie de reguli mai stricte, spun iniţiatorii, pentru că România are în continuare cea mai mare rată de mortalitate în accidente rutiere din Uniunea Europeană: 85 de decese la un milion de locuitori.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

noul cod rutier plata amenda termen plata termen plata amenda
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes