Eveniment

Sculpturile lui Brâncuși de pe Ansamblul „Calea Eroilor” intră în mentananță

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” a anunţat că va demara joi procedura de intervenţie de urgenţă asupra componentelor artistice din piatră din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu. Costul lucrărilor este de aproximativ 157.000 de lei, iar data de finalizare este stabilită pentru 30 noiembrie 2020.

Centrul va demara procedura de intervenţie de urgenţă asupra componentelor artistice din piatră din cadrul Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Municipiul Târgu Jiu, pe 15 octombrie 2020, în baza prevederilor proiectului cadru de urmărire în timp/ mentenanţă – stabilire proceduri pentru activitatea de urmărire în timp/mentenanţă şi intervenţii la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” şi a Avizului Ministerului Culturii nr. 270/CA/2020.

Serviciile de proiectare şi execuţie a lucrărilor sunt asigurate de firma SC MoldRestCom SRL, în baza contractului încheiat cu Centrul „Constantin Brâncuşi”, în calitatea sa de administrator al Ansamblului brâncuşian, valoarea contractului fiind de 156.929,50 lei.

Echipa de lucru este compusă din şapte restauratori, dintre care trei specialişti atestaţi de Ministerul Culturii, coordonatorul echipei fiind drd. Ionel Gemănar, restaurator piatră, specialist atestat MCC. El este absolvent al UNARTE Bucureşti, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei, specializarea Conservare-restaurare, unde activează în calitate de cadru universitar.

„Operaţiunile care se vor executa în cadrul acestui proiect sunt o primă fază a procesului de resaturare a întregului Ansamblu brâncuşian şi vor cuprinde, în primul rând, documentaţia de specialitate a intervenţiei, precum şi activităţi de cercetarea preliminară a operelor, de curăţare a depunerilor neaderente prin mijloace uscate, tratament de biocidare, chituirea şi plombarea selectivă a zonelor lacunare în care stagnează apa, tratament de biocidare preventivă, verificarea etanşeităţii acoperişului la partea superioară a lintoului de la «Poarta Sărutului»”, se arată în anunţul de miercuri.

Data limită de finalizare a lucrărilor este 30 noiembrie 2020.

Alte știri de interes

Adriana Săftoiu, despre lista PNL pentru alegerile parlamentare: Ori țara asta e pierdută, ori e un experiment

Saghin Cristian

Ginecoloc prins în flagrant în timp ce lua 500 de lei mită

Mihnea Tudor

Arafat ne pregătește de ce-i mai rău: Încet, încet intrăm în logica medicinei de dezastre

Mihnea Tudor

Firea a blocat banii pentru persoane vulnerabile. Nicușor Dan o acuză de „cinism și bătaie de joc până în ultima zi de mandat”

Mihnea Tudor

NASA anunță identificarea fără echivoc a apei pe Lună

Mihnea Tudor

Tribunalul Bucureşti a amânat validarea primarului ales al Sectorului 1, Clotilde Armand

Mihnea Tudor

Cine mai poluează Bucureștiul? Descoperirea făcută de Garda de Mediu

Gloria Pascu

Amenzi usturătoare pentru administratorii unor localuri în care se desfăşurau evenimente cu zeci de participanţi

Gloria Pascu

Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, scoasă din Catedrala Patriarhală. Prefectul Berbeceanu a verificat respectarea normelor

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »