Sebastian Burduja, ministrul Cercetării: Suntem condamnaţi să facem România digitală, dacă vrem să facem România viitorului

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării: Suntem condamnaţi să facem România digitală, dacă vrem să facem România viitorului
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării: Suntem condamnaţi să facem România digitală, dacă vrem să facem România viitorului

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,, a declarat, vineri, că digitalizarea reprezintă o prioritate ”pe bune” a Guvernului, el precizând că suntem condamnaţi să facem România digitală dacă vrem să construim România viitorului.

Sebastian Burduja a precizat, vineri seară, la Iaşi, în cadrul IQ DIGITAL Summit, eveniment desfăşurat la Teatrul Naţional, că schimbările în lume sunt într-un ritm extrem de rapid şi că România nu are decât şansa să se urce pe acest val şi să îmbrăţişeze noile tehnologii.

“Digitalizarea este o prioritate pe bune în România, nu avem de ales. Suntem condamnaţi să facem România digitală dacă vrem să facem România viitorului. Schimbările în lume sunt într-un ritm fără precedent. Vedem asta în ritmul invenţiilor noi, tehnologiilor noi şi a posibilităţilor noi pe care oamenii le au. Tendinţa firească pe care oamenii o au este să fugă din calea acestor schimbări, să se teamă. Cred că România are o singură variantă şi anume să îmbrăţişeze aceste tehnologii, să se urce pe acest val şi să facă un salt în dezvoltare. Sărim peste etapele pe care nu am fost în stare să le facem până acum şi mergem direct la tehnologiile de ultimă generaţie. În acest fel creştem economia. Asta nu putem face decât dacă ne digitalizăm”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja.

El a precizat că faptul că românii pot să îşi cumpere lucruri de bază prin două-trei click-uri pune de fapt presiune pe mediul public

“Dumneavoastră aveţi aşteptări şi de la stat, adică să vă puteţi plăti taxele, să puteţi înregistra o proprietate, să vă gestionaţi evenimentele de viaţă la fel de simplu cum vă comandaţi nişte ouă sau o sticlă cu lapte. Dacă noi ca stat nu reuşim să livrăm acelaşi nivel de servicii digitale atunci dumneavoastră pe bună dreptate vă veţi pierde încrederea în instituţiile statului”, a adăugat ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

El a recunoscut că România are o resursă umană importantă şi minţi strălucite, dar că de multe ori absolvenţii pleacă din ţară, pentru că mediul privat nu reuşeşte să-i absoarbă pe aceşti tineri.

“Mediul privat de la noi nu este capabil să absoarbă aceste minţi şi nu că nu am avea firme inovatoare, dar pe eco-sistemul de antreprenoriat avem mult de recuperat”, consideră ministrul Burduja.

Întrebat când vom scăpa de dosarul cu şină în instituţiile publice, ministrul Cecetării, Sebastian Burduja a răspuns: “În destule locuri am mai scăpat de acest dosar cu şină. În urmă cu şase sau opt luni am intervenit în Parlament cu un proiect legislativ prin care obligăm statul să nu mai ceară copii după actele pe care ar trebui deja să le aibă şi să comunice cu celelalte instituţii. Nu trebuie să aşteptăm să avem sistemul de cloud gata ca să începem să interconectăm instituţiile publice şi bazele de date”.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a participat vineri la IQ Digital Summit, eveniment desfăşurat la Iaşi, la care au fost prezenţi antreprenori, dar şi specialişti din domeniul IT. Printre participanţi s-a numărat şi Jonas Kjellberg, unul dintre fondatorii Skype.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

digitalizaredigitalizarea romanieiiq digital summitministrul digitalizariisebastian burduja
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes