Anunțul a fost făcut de ministrul PNL al Energiei, Sebastian Burduja, aflat la Ottawa, unde a obținut sprijinul canadian necesar acestor proiecte, concretizat prin semnarea de către Nuclearelectrica a unui memorandum cu Ontario Power Generation.
Izotopii medicali pot fi realizați foarte ușor în centralele atomo-electrice de tip CANDU, fără a necesita schimbări majore în designul reactoarelor. Prin valorificarea acestei oportunități, România poate deveni cel mai important furnizor al pieței europene.
”România este respectată în clubul statelor nucleare. Vom continua să ne străduim să dăm Europei și lumii întregi standardul cel mai înalt de profesionalism”, a declarat ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja.
”Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat pașii următori. Și deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanțe de top în operarea în siguranță a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci și leadership și viziune strategică prin explorarea producției de izotopi medicali și apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare și creștere economică, și susțin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producției de apă grea în România, o inițiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apă grea este într-o creștere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic.
România și Canada dau astfel un exemplu altor țări despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are șansa să le dezvolte. Acest demers vine imediat după anunțul de finanțare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 și 4. Parteneriatul româno-canadian este unul cu tradiție și avem obligația de a-l duce împreună mai departe” Acest parteneriat, în domeniul energiei nucleare, există de peste 55 de ani între România și Canada.
Comenteaza cu profilul facebook