Sebastian Lăzăroiu: Cu populiști precum Câciu, Budăi și Ciolacu la manete, nimeni nu crede în capacitatea guvernului de a stabiliza finanțele publice

Sebastian Lăzăroiu: Cu populiști precum Câciu, Budăi și Ciolacu la manete, nimeni nu crede în capacitatea guvernului de a stabiliza finanțele publice. Foto: captura video
Sebastian Lăzăroiu: Cu populiști precum Câciu, Budăi și Ciolacu la manete, nimeni nu crede în capacitatea guvernului de a stabiliza finanțele publice. Foto: captura video

”Cîțu predică în deșert. Istoria a fost deja îngropată în tot felul de complicități, iar PSD scapă și de data asta”, își începe o postare de pe pagina sa de socializare Sebastian Lăzăroiu, fost ministru și consilier prezidențial.

”PSD aruncă vina pe liberali și useriști pentru deficitul bugetar din ce în ce mai greu de redus. În realitate, PSD n-are de ce se plânge. E exact gunoiul pe care ei înșiși l-au lăsat după ce au fugit de la guvernare în 2019, ca să-și salveze pielea. Plătim dobânzi uriașe la credite și ne îndatorăm tot mai mult pentru a acoperi petrecerea lui Dragnea&Ciolacu&Dăncilă din perioada 2017-2019”, continuă Lăzăroiu.

”Să ne reamintim că deficitul era de 4,5% la plecarea PSD de la guvernare. Niciun fel de investiții, banii se împrumutau doar pentru consum și pomeni.

A venit pandemia, deficitul a crescut la 10% în 2020. Nu doar la noi, în toate țările. Dar, atentie, erau cheltuieli conjuncturale, ele au dispărut în bună măsură în 2021, cu Cîțu premier. El n-avea de făcut nimic pentru reducerea deficitului. S-a redus automat deoarece cheltuielile cu pandemia din 2020 au dispărut în 2021.

E adevărat că a fost și dezmăț electoral în 2020, cu participarea PNL in guvernul minoritar cu sprijinul PSD, dar asta a mai adăugat cam două puncte procentuale la deficit.

Nefăcându-se nicio reformă, niciun fel de reducere de cheltuieli din 2019 încoace – ba dimpotrivă, au continuat angajările și achizițiile fără număr și fără control – suntem în situația unui deficit care nu mai dispare de la sine (ca după pandemie), ci se rostogolește de la un an la altul. Iar nivelul uriaș al dobânzilor cu care ne împrumutăm reflectă credibilitatea scăzută a actualului guvern în rândul potențialilor creditori.

Cu populiști precum Câciu, Budăi și Ciolacu la manete, nimeni nu crede în capacitatea guvernului de a stabiliza finanțele publice. Cu planuri de “îmbunătățire a colectării” sau creștere a nivelului de impozitare în plină criză economică, nimeni nu te ia în serios, așa că îți dă bani cu dobândă împovărătoare, fiindcă dobânda reflectă și riscul să nu-i mai vezi înapoi.

E adevărat, e un context internațional extrem de nefavorabil, dar îmi amintesc vocile raționale din 2017-2019 – puține, e drept – care avertizau partidul lui Ciolacu să nu se întindă mai mult decât îi e plapuma pentru că nu se știe ce vine… Uite c-a venit.

A venit și a găsit populiștii de la PSD la guvernare, față în față cu grămada de gunoi lăsată de ei în 2019, aruncând vina pe celelalte partide, inclusiv PNL, care tace mâlc, pentru că, nu-i așa, de ce să ne contrazicem colegii dacă tot sperăm să ne țină în guvern, de milă, și din 2024 încolo”, sunt opiniile lui Sebastian Lăzăroiu, poatate pe facebook, despre scumpirile și dobânzile uriașe ale României.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

dobanzifinante publicepopulisti psdscumpirisebastian lazaraoiu
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes