Sectorul construcțiilor este în plină expansiune și înregistrează un record pe piața imobiliară

19.04.2022
11:16
Sectorul construcțiilor este în plină expansiune și înregistrează un record pe piața imobiliară. Sursa foto: stiripescurt.ro
Sectorul construcțiilor este în plină expansiune și înregistrează un record pe piața imobiliară. Sursa foto: stiripescurt.ro

Un număr record de locuințe aflate în construcție a fost înregistrat în București și în apropiere de Capitală. Mai exact, peste 27.000 de locuințe sunt în construcție în acest moment în București și împrejurimi.

Dintre locuințele aflate în construcție, aproximativ 21.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în acest an.

Acest rezultat ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când s-a stabilit un record de locuințe finalizate în București și Ilfov: 22.010 de apartamente și case, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Numărul de locuințe vândute în primele trei luni din acest an în București și Ilfov, a crescut cu 16% comparativ cu primul trimestru din 2021, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Dacă 2022 a debutat cu o ușoară scădere, de 0,5% în ianuarie comparativ cu ianuarie 2021, a numărului de apartamente și case vândute în București și împrejurimi, datele ANCPI arată că luna februarie a adus o creștere anuală de 20,1% a vânzărilor de locuințe iar în martie s-a înregistrat o creștere de 24,6% comparativ cu martie 2021, în ciuda contextului internațional.

Avertisment privind criza materialelor de construcții

Cristian Erbaşu, antreprenor din construcţii, a avertizat recent, într-o intervenție la B1Tv, că criza prețurilor la materiale de construcții este pe cale să se agraveze, dacă nu vor fi luate măsuri urgente:

„Ea a început de acum un an și jumătate. A fost un prim val de scumpiri masive din cauza pandemiei, după care, evident, a revenit această scumpire, începând cu ianuarie, din cauza energiei. A venit și războiul care a influențat foarte mult mai ales că foarte multe materiale importante se produceau în Ucraina și din Rusia . Am rămas prizonierii unor alte piețe care și acelea sunt destul de limitate și evident că toate costurile au crescut necontrolabil”.

Cristian Erbașu explică faptul că situația este agravată și de un element speculativ: ”Se lucrează pe anumite stocuri, sunt limitate, cei care au astfel de stocuri refuză să vândă în ideea că vor vinde mai târziu mai scump”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

apartamente noiconstructiipiata imobiliarapret apartamente
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes