Șeful Gărzii de Mediu susține că o sursă de poluare a Bucureștiului o constituie sobele pe carburant solid

Șeful Gărzii de Mediu susține că o sursă de poluare a Bucureștiului o constituie sobele pe carburant solid
Șeful Gărzii de Mediu susține că o sursă de poluare a Bucureștiului o constituie sobele pe carburant solid

Șeful Gărzii Naţionale de Mediu, comisarul Octavian Berceanu, a afirmat, sâmbătă, la Digi 24, că una dintre sursele de poluare, la nivelul Bucureştiului şi al celorlalte oraşe, o reprezintă încălzirea rezidenţială pe sobe proiectate să funcţioneze pe lemn, dar în care sunt introduse alte materiale precum uleiuri sau pal care „sunt de o sută sau chiar de o mie de ori mai toxice decât arderea lemnului”.

„Trebuie să ne uităm şi la alte tipuri de poluare pe care noi nu le-am luat în evidenţă până acum. Nu s-a vorbit niciodată de poluarea dată de aceste sobe care sunt în cartierele Bucureştiului, sobe care au fost proiectate să funcţioneze pe carburant solid, fosil, lemn şi de fapt, în ele se ard uleiuri, bucăţi de pal bucăţi de mobilă, fel şi fel de lucruri care sunt de o sută sau chiar de o mie de ori mai toxice decât arderea lemnului. Nu e doar problema noastră, avem nişte studii, problema asta se întâmplă şi în restul Europei, doar că noi nu am conştientizat, probabil, evenimentul şi nu am vorbit despre el. în spatele blocurilor de pe principalele artere sunt case şi în aceste case există sobe în care se arde altceva decât lemn”, a afirmat Octavian Berceanu. 

Potrivit șefului Gărzii de Mediu, în Bucureşti, dar şi în celelalte oraşe ale ţării, în spatele blocurilor care mărginesc marile bulevarde sunt case în care se folosesc astfel de surse de încălzire ce constituie sursă de poluare a aerului. 

„Acest fum ieşit pe coş şi ajuns între blocuri nu se mai mişcă, se cumulează pentru că nu există curenţi se aer între blocuri care să disipeze acest fum foarte groş şi iarăşi avem poluare”, a mai spus Berceanu. 

El a făcut referire şi la fenomenul arderilor ilegale de la marginea Capitalei, susţinând, în acest context că dacă în 2020 au fost vârfuri ale poluării care au depăşit şi de 13 ori valoarea maximă admisă, în 2021 aceste vârfuri au înregistrat valori de 2,5 ori mai mari decât limita.

În acest context, comisarul de mediu a precizat că vineri seară a fost descoperit un incendiu ilegal pentru care s-a aplicat amendă de 10.000 de lei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

octavian berceanupoluaresef garda de mediusobe carburant solid
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes