Economie

Semnal de alarmă privind economia românească lansat de Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, lansează un avertisment dur pentru România. El trage un semnal de alarmă și susține că, în trimestrul doi, economia României se va prăbuși. Motivul? Impactul negativ al pandemiei de coronavirus.

BNR anunță că s-au luat măsuri care acum se vor resimți puternic în economia țării noastre. Activitatea în numeroase sectoare a fost oprită total, iar cererea de consum a scăzut, la fel și cererea dinspre piața externă. În plus, de teama vremurilor grele, românii au fost și vor fi tentați să-și țină banii la saltea. Toți acești factori vor duce, cel mai probabil, la o contracție severă a economiei românești în trimestrul al 2-lea, susține BNR, care nu face, însă, nicio predicție cu privire la cifre.

Oprirea pe scară largă a activităţii în numeroase sectoare economice începând cu a doua parte a lunii martie, în efortul de limitare a răspândirii pandemiei COVID-19, precum şi comprimarea accentuată a cererii de consum, concomitent cu scăderea celei externe, fac probabilă o contracţie severă a economiei româneşti în trimestrul II, implicând o schimbare bruscă a poziţiei ei ciclice, care, de la o valoare substanţial pozitivă este aşteptată să cadă consistent în teritoriul negativ„, se spune în minuta BNR publicată cu o zi înainte.

„În evaluări s-au făcut referiri la caracteristicile declinului suferit de economia românească în contextul crizei financiare globale, precum şi la închiderile bruşte de companii şi activităţi consemnate în actuala conjunctură – mai cu seamă în transporturi, turism, HoReCa, activităţi recreative, industrie şi comerţ – dar şi la măsurile/programele de sprijinire a firmelor şi populaţiei aplicate pe plan intern, constrânse însă ca dimensiune de spaţiul fiscal existent”, potrivit minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR.

Alte știri de interes

ANALIZĂ: Performanțele economiilor din Europa de Sud-Est. Realitatea din România

Mihnea Tudor

APIA anunță că piaţa auto a scăzut dramatic. Câte autovehicule au fost înmatriculate în România în șapte luni

Saghin Cristian

Florin Cîţu, analiză după Raportul asupra inflaţiei al BNR. Ce spune despre recesiunea tehnică şi contracţia economiei

Saghin Cristian

Make Billionaires Pay – Impozite pe câștigurile “obscene” ale miliardarilor din timpul pandemiei

Mihnea Tudor

Dezastru în industria HORECA. Scrisoare deschisă către Ludovic Orban

Mihnea Tudor

România mai are potențial de relaxare. Care este soluția văzută de BNR

Saghin Cristian

Afaceri în pandemie: Au apărut asigurările anti-Covid

Gloria Pascu

ANAf a colectat mai mulți bani anul trecut. Cifrele momentului

Mihnea Tudor

La coada Europei – câți litri de benzină poate cumpăra un român dintr-un salariu?

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »