Semnele care anunță infecția cu coronavirus

Beatrice Mahler, managerul Institului „Marius Nasta”, a explicat că există dispozitive sau chiar aplicații pentru telefon cu ajutorul cărora un pacient își poate monitoriza nivelul de saturație a oxigenului din sânge. Acesta este unul dintre indicatorii care arată dacă starea unui pacient confirmat cu COVID-19, chiar și asimptomatic, se înrăutățește.

Potrivit managerului, oricine își poate achiziționa un pulsoximetru – dispozitiv care se prinde pe deget și care măsoară nivelul de oxigen din sânge. Beatrice Mahler a precizat că un pacient trebuie să se alarmeze atunci când saturația scade sub 93 la sută și când pulsul crește peste 100.

Chiar și fără aceste dispozitive, potrivit spuselor sale, pacienții au la dispoziție și alte mijloace prin care cineva își poate verifica respirația și, în caz de nevoie poate solicita intervenția ambulanței.

Temperatura, ritmul respirației

”În primul rând, temperatura. Însă o temperatură înaltă, chiar și de 39 de grade, nu înseamnă un risc de evoluție severă a bolii. Un parametru care însă poate să indice o eventuală evoluție nefavorabilă este numărul de repirații într-un minut. În mod normal trebuie să avem 18 respirații într-un minut. Când deja numărul de respirații ajunge la 30, avem deja o problemă care să ne facă să chemăm ambulanța la domiciliu și să mergem la primul spital”, a spus medicul Beatrice Mahler, la Digi24.

Medicul a mai spus că, pacienții trebuie să fie atenți la oboseală și să-și facă griji atunci când nu mai pot face activități simple fără să simtă nevoia de odihnă.

„Un semnal de alarmă este atunci când începem să facem cu dificultate anumite activități simple, de exemplu o deplasare de 100 de metri. Sigur, dacă trebuie să stăm izolați în casă, nu avem cum să parcurgem 100 de metri, însă procesul simplu de îmbrăcare și de dezbrăcare pe care îl realizăm acasă s-ar putea face cu o dificultate mult mai mare și respirăm mult mai greu. Avem nevoie de timp să ne odihnim după ce ne îmbrăcăm sau după ce ne dezbrăcăm”, a mai spus Beatrice Mahler, conform sursei citate.

Potrivit spuselor sale, infecția cu noul coronavirus afectează mai întâi plămânii, iar o scădere a saturației de oxigen din sânge sub 93% indică faptul că boala evoluează și că trebuie să apelăm la ajutorul medicului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

beatrice mahler indicatori saturatie oxigen oxigen in sange pulsoximetru semne coronavirus simptome coronavirus
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes