Senat: Comisia de constituţionalitate, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”

Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat,marţi, un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”, transmite USR într-un comunicat de presă.

La lucrările comisiei au participat şase senatori: Gheorghe Pop, Constantin Cadariu, Császár Károly Zsolt, Mario Oprea şi Nicu Fălcoi, iar votul favorabil raportului a fost unul unanim.

”Este important că am reuşit să adoptăm raportul, deblocând, astfel, parcursul parlamentar al uneia dintre cele mai importante legi din actuala legislatură. Iniţiativa legislativă Fără Penali, susţinută de USR, este o lege a lustraţiei, care nu va mai permite personalelor care au încălcat legea să mai facă legi în parlament sau să mai conducă administraţiile locale, gestionând banul public. Este acum posibil ca referendumul pentru adoptarea ei să se poată desfăşura tot pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare”, a afirmat preşedintele comisiei de constituţionalitate Nicu Fălcoi, conform sursei citate.

Proiectul de lege urmează să primească votul decizional într-un plen al Senatului.

Ce înseamnă ”Fără penali în funcții publice”

Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede, conform news. ro, introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

fara penali în functii publice initiativa cetateneasca initiativa cetateneasca fara penali în functii publice initiativa cetateneasca fara penali în functii publice raport
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes